Italijanski veleposlanik, karabinjer in voznik umrli v napadu na mednarodni konvoj v Kongu

Luca Attanasio je imel 43 let. FOTO: Facebook

“Slovenija močno obsoja današnji napad na konvoj OZN v Demokratični republiki Kongo. Izrekamo sožalje Italiji ter družinam veleposlanika Italijanske Republike v DRK in drugih žrtev grozljivega napada,” je slovensko zunanje ministrstvo sporočilo potem, ko je odjeknila tragična novica o tem, da je bil v napadu na mednarodni konvoj nedaleč od mesta Goma na vzhodu Demokratične republike Kongo, ubit italijanski veleposlanik v tej državi Luca Attanasio.  

 

43-letni veleposlanik Luca Attanasio je v ponedeljek umrl v bolnišnici potem, ko je bil napaden konvoj Združenih narodov. Omenjen konvoj naj bi pripadal Svetovnemu programu Združenih narodov za hrano. Po poročanju britanskega BBC-ja je bil poleg njega umorjen tudi italijanski vojaški policist, ki je potoval z veleposlanikom in pa tretja oseba.

Po poročanju Rai News je s konvojem, ki je del mirovne misije, potoval tudi vodja delegacije Evropske unije v DR Kongo. Do napada je prišlo okoli 10:15 po lokalnem času (08:15 po srednjeevropskem času) severno od Gome. Ni še jasno, kdo stoji za napadom, vendar je znano, da v parku in okoli njega deluje veliko oboroženih skupin. Glede na to, da je zanje značilno, da napadajo konvoje in varnostnike, je povsem mogoče, da so želeli konvoj oropati ali pa celo izvesti ugrabitev.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je dejal: “Z zgroženostjo sem prejel novico o strahopetnem napadu, ki je pred nekaj urami prizadel mednarodni konvoj blizu mesta Goma in ubil veleposlanika Attanasia, karabinjera Vittoria Iacovaccija in voznika.” Poudaril je, da Italija žaluje za uslužbenci države, ki so izgubili življenje pri izpolnjevanju svojih poklicnih dolžnosti v Demokratični republiki Kongo. Sorodnikom žrtev je izrekel globoko sožalje.

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko in varnostno politiko Josep Borrell je o incidentu na zasedanju, ki mu predseduje v Bruslju, obvestil zunanje ministre bloka in izrazil sožalje Italiji in Združenim narodom. “Novice so izredno zaskrbljujoče in situacijo pozorno spremljamo preko delegacije EU v Kongu,” je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Nabila Massrali, ki po poročanju Euronewsa ni navedla dodatnih podrobnosti o umorjenih ali ranjenih.

Nevarno območje
Na vzhodu Konga živi nešteto uporniških skupin, ki se potegujejo za nadzor nad zemljo, bogato z minerali. Lani je na račun nasilja oboroženih skupin v vzhodnem Kongu umrlo več kot dva tisoč civilistov, katerih brutalni napadi z mačetami in težkim orožjem so prav tako razselili milijone ljudi. Glede na povečanje števila spopadov v tem letu,  Združeni narodi opozarjajo pred humanitarno katastrofo. Po podatkih nedavnega poročila Agencije Združenih narodov za otroke je v centralnoafriški državi razseljenih 5,2 milijona ljudi. Razseljenost je večja le v Siriji, kar dokazuje, da je situacija resna. Samo v zadnjem letu je bilo 50 odstotkov tamkajšnjih ljudi razseljenih.

Nina Žoher/Nova24