ITALIJANSKI TANKER NASEDEL PRI DEBELEM RTIČU

(Vir: fleetmon)

Včeraj ponoči je pri debelem rtiču nasedel tanker Capodistria, ki je v lasti Italijana Giuliana Bunkeraggija. Pristojni mirijo, da strahu za izliv skoraj 200 ton nafte ni. Tanker je v jutranji plimi uspel speljati iz plitvin in zapeljal v Luko Koper, kjer so ga prevzele inšpekcijske službe na oceno škode. Direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec pravi, da je do nesreče prišlo zaradi odpovedi avtomatskega pilota.

Tanker je nasedel na poti iz Trsta v Luko Koper. V noči iz sobote na nedeljo je nasedel na plitvini med plažo in svetilnikom na Debelem rtiču. Uprava za pomorstvo je prejela klic na pomoč okoli 1.30 ponoči in takoj aktivirala vse dežurne službe in začela reševalno akcijo. Ko so prispeli, so ugotovili, da ni prišlo do izpusta nafte. V primeru izlitja, bi v morje tanker spustil skoraj 200 ton nafte, ki bi za majhni Tržaški zaliv pomenil ekološko katastrofo. Za vsak primer so mesto zavarovali z zavesami, ki bi ustavile širjenje nafte ob morebitnem izlivu. V reševanju so sodelovali tudi potapljači in vlačilci. K sreči posredovanje reševalcev ni bilo potrebno, saj se je ob plimi tankerju uspelo rešiti.

Sankcije?

Slika je simbolična (Vir: pixabay)

Tanker se trenutno nahaja v Luki Koper, kjer preverjajo poškodbe. Kapitanu so odredili test alkoholiziranosti, ki je bil negativen. Kapitan je prepričan, da je tanker nasedel zaradi odpovedi avtomatskega pilota in da sam ni uspel dovolj hitro odreagirati. Jadran Klinec je dejal, da bodo sankcije zoper kapitana ali lastnika še sledile, ni pa jasno ali bo sledila le globa ali kazenska ovadba. Luka bo tanker zadržala dokler se ne odpravijo napake. Medtem, ko v Luki Koper preverjajo ladjo, pa je Okoljska inšpekcija zadolžena za preiskovanje poškodb morskega dna.

L.F.