Italijanski predsednik vlade Draghi bi uvedel obvezno cepljenje za vse

Italijanski predsednik vlade Mario Draghi. FOTO: Facebook/Mario Draghi

V Italiji bi lahko v prihodnje uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19, je v četrtek, 2. septembra 2021, napovedal italijanski premier Mario Draghi. V Italiji so nedavno začeli s tretjo dozo cepiva za najranljivejše skupine.

 

Italijanska vlada je že uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce. V primeru, da niso cepljeni, ne morejo biti plačani, poroča Reuters. A italijanski premier Mario Draghi načrtuje še korak dlje. Tako je napovedal, da bi lahko v trenutku, ko EMA (Evropska agencija za medicino) v celoti odobri rabo cepiva, bilo cepljenje obvezno za vse.

Evropska agencija za zdravila je doslej štirim cepivom proti covidu-19, ki so v rabi v Italiji, izdala zgolj pogojno dovoljenje za uporabo. To so cepiva Pfizer BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson in AstraZeneca.

Premier obsodil napade nasprotnikov cepljenja na zdravstvene delavce
Če se bo to uresničilo, je v državi pričakovati silovit odpor skeptikov. V Italiji so se zdravniki zaradi zagovarjanja cepljenja že znašli na tapeti. Bili so deležni žalitev in groženj. Italijanski premier je prepričan, da je “takšno nasilje še posebej odvratno in strahopetno, ko je naperjeno proti tistim, ki se v prvi bojni vrsti borijo proti pandemiji.”

Vaksine, Vaksinasjon, Covid-19, Sprøyte, Injisere

FOTO: Pixabay

Ob tem je Draghi napovedal, da bo konca meseca polno cepljenih vsaj 80 odstotkov vseh Italijanov, starejših od 12 let. Trenutno je delež cepljenih 70,5 odstotka. Vlada naj bi imela v načrtu omejevanje javnega življenja za vse neimetnike zelenega potnega lista, ki je trenutno potreben za potovanje v tujino. Po novem bi utegnil postati obvezen za prostočasne dejavnosti, ravno tako se mu ne bodo mogli izogniti zaposleni v šolstvu. Vladni funkcionarji razmišljajo, da bi shemo zelenega potnega lista razširili še na celotno javno upravo in zaposlene v trgovinah.

To je sprožilo proteste, nasprotniki cepljenja trdijo, da so kršene njihove svoboščine. Od začetka pandemije v Italiji je od lanskega leta po uradnih podatkih umrlo 129.352 ljudi. Italija je tako za Veliko Britanijo na drugem mestu po številu smrti zaradi covida-19 v Evropi. Doslej so v Italiji skupaj našteli 4,57 milijonov okužb s covidom-19. Smrtnih je bilo 2,8 odstotka vseh primerov okužbe.

Ivan Šokić/Nova24TV