Italijanske vaške straže

V Italiji zasebni varnostniki sodelujejo z lokalno policijo, foto: youtube

Kakor koli želimo poimenovati osebe, ki pred nedovoljenim vstopom varujejo območje in pred nepooblaščeno odtujitvijo varujejo zasebno lastnino, ne moremo zanikati vse večje potrebe po teh osebah.

Naj gre za člane vard, vaških straž, zasebnih varnostnih agencij, ali drugih skupin, potreba po varovanju ozemlja in premoženja pred migranti se kaže od Bele Krajine v Sloveniji, proti zahodu vse do Trsta in Gorice, kjer nočno varovanje premoženja znaša okrog 30 €.

Italija s pobudo zasebnih varnostnikov

V zadnjih dneh se je na italijansko policijo obrnilo precej meščanov Gorice, katerim so na vrata potrkali uniformirani varnostniki. Varnostniki so seveda ponujali varnostne rešitve za varovanje premoženja, mnogi meščani pa so zaradi preteklih izkušenj menili, da gre za morebitno potegavščino.

Lokalna policija je prebivalstvo kmalu nejevoljno obvestila, da pri dani situaciji ne gre za nobeno potegavščino, ponujene varnostne storitve pa so legitimna zasebna ponudba za izboljšanje varnosti v mestu ob vse večji prisotnosti migrantov v Gorici. Enaka pobuda za zasebno varovanje premoženja pa že kroži tudi po Trstu.

Daniele Zorzi, lastnik varnostne družbe Night Vigilance Corps in pobudnik marketinške akcije je za medije spregovoril o številkah.

»Naša primarna naloga je varovanje osebnega premoženja, v svojih akcijah sodelujemo z lokalno policijo, pod nobenim pogojem pa pod naše pristojnosti ne sodi nadzorovanje javnih površin, to je naloga policije. Naši varnostniki varujejo samo osebno premoženje in nepremičnine. Naše storitve je na primer že najela Občina Tržič, v mestu in njegovi okolici pa varujemo okrog tisoč klientov.

Številke iz Gorice so spodbudne, do sedaj se je za uporabo naših storitev odločilo že prek 150 klientov, številka na območju strmo raste, ponudbo širimo še na Trst.«

Slovenija s prostovoljnimi udarniki

Poslanec Levice z žaljivim označevanjem Slovenk in Slovencev za nore, foto: twitter

Tudi v Sloveniji so se zaradi neustreznega varovanja balkanske schengenske meje pojavile zasebne pobude za pomoč pri obvladovanju varovanja državne meje. Za razliko od italijanskih politikov, ki so pozdravili zasebne iniciative za pomoč pri varovanju prebivalstva in njihovega premoženja, pa je slovenska politika ob ustanovitvi vaških straž na jugu države izgubila živce.

Le kako si lahko ljudstvo sploh predstavlja, da ima pravico do varovanja svojih bližnjih in svojega premoženja, če je na oblast izvolilo socialistične oblastnike? Dejstvo, da se levi oblastniki še niso premaknili glede zaščite državnih meja in svojih državljanov pred vdorom nedokumentiranih tujcev v deželo, ni popolnoma noben razlog, da bi si ljudstvo drznilo vzeti pravico do samoobrambe v lastne roke.

Za razliko od Italije, v Sloveniji tako ni pomembno varovanje ljudi in njihovega premoženja. Pač pa je pomembno dosledno sledenje birokratsko zastavljeni strukturi državnih organov in agencij in slednje državnemu protokolu in zagotavljanje državne varnosti politike ter politikov in druge nepotrebne socialistično birokratske  ovire, namenjene neoviranemu pretoku migrantov prek Balkana v Slovenijo.

Uredništvo