Italijanske oblasti sumijo, da je v oskrbo s cepivi vmešana mafija

FOTO: Pixabay

Italijanske oblasti preiskujejo, ali mafija preusmerja del cepiva, ki je namenjeno oskrbi države, svojim prijateljem. Vladni podatki namreč kažejo, da je Italija do danes izvedla skupno 12 milijonov cepljenj, od tega 4,2 milijona za osebe, stare 80 let in več, in le 1,26 milijona za tiste, ki so v 70. letih, precej pa je takih, ki se uvrščajo v kategorijo drugi.

 

Medtem ko je šlo 3,1 milijona doz cepiva za zdravstvene delavce, milijon za delavce v izobraževanju, je bilo porabljenih kar 2,4 milijona doz za kategorijo, opredeljeno kot “drugi”, poroča britanski Daily Mail.

Pričakujejo obrazložitev
Ta teden je vodja nacionalne komisije za boj proti mafiji izrazila zaskrbljenost zaradi visoke stopnje cepljenja v skupini “drugi” v južnih regijah, kjer se že dolgo borijo proti mafijski infiltraciji v zdravstveni sistem in na druga javna področja. Nicola Morra je štirim regijam – Siciliji, Kalabriji in Kampaniji ter dolini D’Aosta na severu – naložila, naj predajo podatke o cepljenju in razložijo, kako so lahko tem skupinam dali prednost pri cepljenju. “Cepijo ljudi, ki so izven katere koli prednostne kategorije, ki jih je določila vlada. Zlasti v nekaterih regijah, kjer je zaznati veliko prisotnost mafije, in sumimo, da mafija upravlja s cepljenjem,” je za Politico povedal Mario Giarrusso, član parlamentarne protimafijske komisije.

Sum o mafijski infiltraciji se je pojavil, ko je strokovnjak opozoril, da je Italijo, ki ni usmerila cepljenja na najbolj ranljive, to stalo na tisoče življenj. Potem, ko je bila Italija lani med prvim valom pandemije med najbolj prizadetimi državami v Evropi, je konec decembra lani začela kampanjo cepljenja. Pri tem se država ni osredotočila izključno na najbolj ogrožene skupine – starejše. “Če bi se bolj natančno držala “idealnega” načrta cepljenja starejših, bi Italija utrpela za 8000 manj smrtnih primerov zaradi koronavirusa,” meni strokovnjak Matteo Villa. Villa, raziskovalec iz think tanka ISPI v Milanu je dejal, da je od začetka januarja umrlo 33 tisoč ljudi. Z bolj ciljno usmerjenim cepljenjem bi jih bilo lahko le 25 tisoč. “Neuravnotežena strategija cepljenja, zamude med regijami in goljufanje pri cepljenju so nas pripeljali tja, kjer smo,” je dejal v petek.

Na novinarski konferenci v četrtek je premier Mario Draghi opozoril regionalne vlade, da morajo izboljšati prizadevanja za cepljenje, če želijo odpraviti trenutne omejevalne ukrepe, in napadel tiste, ki rahljajo ukrepe in cepijo tiste, ki niso bili v prednostnih skupinah. “Kakšno vest imajo tisti, ki se uvrstijo na seznam za cepljenje, čeprav vedo, da tisti nad 75 let, ki so bolj ranljivi, še sploh niso bili cepljeni?”, je povprašal kritično.

Draghi je funkcijo premierja prevzel februarja z obljubo, da bo okrepil kampanjo cepljenja in dejal, da je to edini izhod za Italijo po več kot letu dni pandemije, ki je uničila gospodarstvo in zahtevala skoraj 113 tisoč življenj. Toda prizadevanja za cepljenje so zaostajala, deloma zaradi pomanjkanja ponudbe, deloma pa zaradi regij, ki delajo po svoje in ne dajo prednosti najbolj ranljivim. V Toskani so se univerzitetni profesorji in pravniki, vključno s tistimi v 30ih, cepili pred večino starejših, medtem ko je v Lombardiji, najbolj prizadeti regiji, pokvarjen sistem rezervacij prejšnji mesec povzročil pravo opustošenje.

Nina Žoher/Nova24 TV