Italijanska vlada ni padla

Italijanski senat je sinoči izglasoval zaupnico vladi. Giuseppe Conte ostaja predsednik vlade. V 321-članskem zgornjem domu italijanskega parlamenta je za zaupnico glasovalo 156 senatorjev, 149 jih je bilo proti, 16 se jih je vzdržalo. Zaupnica, izglasovana brez absolutne večine, kaže, da bo imela vlada v prihodnosti težko delo.

 

Spomnimo, razmere v vladi so se zaostrile zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Spor je v ponedeljek vodil do zaupnice vladi, ki jo je potrdil spodnji dom parlamenta. V včerajšnji nekaj urni razpravi pa je premier s podobnim govorom kot v ponedeljek senatorje pozval, naj zaupnico, o kateri so glasovali, potem ko je prejšnji teden iz vlade izstopila stranka Italia viva (Živa Italija), vodi jo nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, potrdijo. Vladajoča koalicija je namreč po izstopu te stranke izgubila večino v zgornjem domu parlamenta.

Matteo Salvini iz stranke Lega nord (Severna liga) ter Giorgia Meloni, voditeljica desne stranke Fratelli d’Italia (Bratje Italije) sta napovedala, da se bosta obrnila na predsednika republike Sergia Mattarella.

Po navedbah časnika La Repubblica je Conte senat zapustil pred razglasitvijo izidov, novinarjem pa ni dajal izjav.

Uredništvo