Italijanska smetarska mafija, ki je v Divačo pošiljala odpadke, zaslužila skoraj pol milijona evrov

Fotografiji: PU Koper

Slovenska policija je sodelovala v obsežni zaključni preiskavi kriminalne združbe, ki je skladiščila v Italiji, odpadke pa nezakonito pošiljala v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko.

V četrtek, 22. septembra 2022, je poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja v sodelovanju z Europolom in slovensko Policijo izvajalo zaključno akcijo obsežne preiskave nezakonitega odlaganja in pošiljanja odpadkov v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Operacijo pod psevdonimom “Tower trash” je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Sodelovala tudi Slovenca

Hkrati je bilo opravljenih 24 hišnih preiskav, pri osumljencih in pri 12 podjetjih, za katera se sumi, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne načine – nezakonita proizvodnja, obdelava in transport. V preiskavi so obravnavali dva osumljena državljana Slovenije in podjetji s sedežem v Sloveniji.

Preiskava, ki je potekala med letoma 2019 in 2020, je omogočila identifikacijo in s tem zaustavitev nezakonite dejavnosti, ki jo je izvajala kriminalna združba tako, da je upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter jih skladiščila v industrijske hale v Italiji, po tem pa nezakonito pošiljala v večjih količinah v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Pri pošiljanju odpadkov so uporabljali ponarejeno dokumentacijo.

Smetarska mafija je pošiljala in obdelovala komunalne odpadke in posebne odpadke, sestavljene iz nerazvrščenih odpadkov, gume, plastike, ostankov usnja in nevarne embalaže. Odpadki, ki so prihajali iz različnih regij Italije, so bili skladiščeni in nato zapuščeni v industrijskih skladiščih, zaseženih med preiskavami v občinah Borgo Veneto (PD), Remanzacco (UD) in Monfalcone (GO).

Slednje so tudi v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v skupni preiskavi z varnostnimi organi Italije v primeru odlaganja odpadkov v Divači kazensko ovadili dve fizični osebi (državljana Italije in Slovenije) in dve pravni osebi z območja Kopra.

Zaslužili skoraj pol milijona evrov

V skupni preiskavi je bilo dokazanih več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov. Preiskava je omogočila tudi količinsko opredelitev, da je bilo nezakonito odloženih približno 1700 ton odpadkov, s čimer si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist več kot 400.000 evrov.

Spletno uredništvo