Italijanska banka sporočila hekerski napad na več kot 400.000 računov

Hekerski vdor v UniCredit banko je bil eden izmed največjih hekerskih napadov na evropskih tleh.

Italijanska banka UniCredit s sedežem v Milanu je sporočila, da so v preteklih mesecih zaznali dva večja hekerska napada, prvi se je zgodil septembra in oktobra lani, drugega pa so zaznali junija in julija letos. Po obvestilih banke so hekerji dostopali do prek 400.000 varčevalnih računov in podatkov o njihovih komitentih.

Stolpnica UniCredit banke v Milanu, foto: AP Photo

Prvi napad, katerega banka ni razkrila je spodbudil investicijo v IT infrastrukturo v višini 2.3 milijarde €, vendar pa tudi nadgradnja sistema ni odvrnila hekerjev od drugega napada. V obeh primerih, kot so sporočili iz UniCredit, nepridipravi niso dobili dostopa do gesel računov, so pa uspeli pridobiti osebne podatke lastnikov, kot so imena, rojstni datumi ter IBAN številke računov.

Banka še vedno pospešeno nadgrajuje svojo digitalno infrastrukturo s procesi kot so pospešena digitalizacija osnovnih storitev, tehnološka nadgradnja osnovnih sistemov ter konstantno posodabljanje digitalne opreme.

 

»Banka in njeni komitenti niso bili materialno oškodovani zaradi napadov, ukradena niso bila gesla, ki bi hekerjem omogočila dostop do računov ali nepooblaščene transakcije.« je v telefonskem intervjuju povedal Daniele Tonella, predsednik UniCredit Business Integrated Solutions, IT oddelek za UniCredit banko.

Napad naj bi se zgodil prek neimenovanega zunanjega komercialnega partnerja banke. UniCredit je na podlagi obeh napadov vložila kazenski pregon na Milanskem tožilstvu.

Sebastjan J