Italijanščina sedaj obvezna za pridobitev italijanskega državljanstva

Zdi se skoraj nekaj povsem samoumevnega, da država za podelitev državljanstva zahteva od prosilcev znanje njihovega državnega jezika. Pa vendar temu do sedaj ni bilo tako v sosednji Italiji, kar pa je nedavno spremenil Salvinijev zakonski odlok o varnosti.

Uradniki podpirajo spremembo

Med prvimi, ki je pozdravil nov ukrep, je bil goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je medijem pojasnil, da je »Oktobra lansko leto pisal Salviniju in ga pozval, naj vključi poznavanje italijanščine med pogoje za pridobitev državljanstva.«
V lanskem letu je na goriški občini priseglo 35 novih državljanov.
»Ne moremo govoriti o integraciji, če novi državljani ne poznajo niti besedice italijanskega jezika, kot se je to dogajalo tudi v Gorici.« je svoj komentar na novo ureditev zaključil Ziberna.

Prosilci za italijansko državljanstvo morajo tako po novem dokumentaciji priložiti še potrdilo o poznavanju italijanščine na nivoju B1.

»Vse skupaj se mi je zdelo neverjetno, saj gre navsezadnje za ljudi, ki so vsaj deset let živeli v Italiji.« je dejstvo, da novi italijanski državljani v preteklosti niso znali niti prebrati prisege, niti niso razumeli dokumentov, ki so jih podpisovali, komentirala občinska odbornica Silvana Romano.
»Njihova integracija je bila minimalna in prepričana sem, da bodo nova določila prispevala k boljšemu vključevanju v italijansko družbo tujih državljanov, ki bodo prisiljeni slediti tečajem italijanščine in se soočati z ljudmi, ki govorijo italijansko.« je novo ureditev še pozdravila odbornica.

Uredništvo