Italijani v sodelovanje z Bosno in Hercegovino

Minuli vikend so se na poziv predstavnikov bosanske policije, v Trstu srečali policijski predstavniki obeh držav, ki so skupaj v okviru projekta IPA 2017 začrtali nove smernice v boju proti organiziranemu kriminalu na zahodnem Balkanu. Pobuda za srečanje je prišla iz vrst Obmejne policije, za skupen boj proti migrantskemu pritisku čez balkansko pot.

 

Na srečanju so tako policijski predstavniki obeh držav predstavili dobre prakse na področju preprečevanja ilegalnih prehodov državnih meja, saj je Bosna in Hercegovina ena izmed glavnih tranzitnih držav na Balkanu za migrante, ki skušajo na cilju doseči Italijo. Ob enem so tržaški gostitelji bosanskim kolegom predali pohvalo, da so kljub zahtevnosti terena in velikosti območja uspešni pri lovu na tihotapce ter seveda pri zmanjševanju migrantov, ki ilegalno vdirajo v države na balkanski migrantski poti.

Ob zaključku srečanja so bile sprejete odločitve za poglabljanje sodelovanja med obema državama in njunimi organi pregona. Ena izmed poglavitnih odločitev je bila ideja za vzpostavitev skupnih podatkovnih baz, ki bodo olajšale delo policistom obeh držav, predvsem z morebitnimi migranti povratniki, katerim azil ali vstop je bil zavrnjen že prej.

Uredništvo