Italijani nam bodo koronavirus pripeljali na slovensko mejo

Nekdanji mejni prehod Lazaret. FOTOGRAFIJA: Foto-zgodbe, blogspot.com

TRST – Po poročanju časopisa Il Picolo se je v nedeljo ob 9. uri na sedežu Civilne zaščite Palmanova sestal operativni odbor za krizo s koronavirusom v Furlaniji – Julijski krajini in sprejel odločitev, da bo center za karanteno na meji s Slovenijo, na nekdanjem mejnem prehodi Lazaret s Slovenijo, v vojašnici Lazzaretto -San Bartolomeo, drug krizni center pa bo v Tricesimoju v Udinah. Italijani nam bodo koronavirus torej pripeljali pred vrata.

Po zadnjih podatkih je za koronavirusom v Italiji umrla že tretja oseba, virusu je podlegla bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija. Število okužb v Lombardiji je preko 110, v celotni Italiji je okuženih okoli 150 ljudi, od tega je 26 oseb na intenzivni negi. Italijanske oblasti so okoli 150 000 ljudem svetovali, naj ostanejo doma, bojijo se namreč, da je koronavirus ušel nadzoru.

Za zdaj obolelega s koronavirusom v Sloveniji še ni, a ni dvoma, pravi stroka, da se bo virus prej ali slej pojavil tudi pri nas. Da razloga za preplah ni, mirijo, pristojne institucije so na prve primere dobro pripravljene, poudarjajo.  

Uredništvo