Italija Sloveniji zopet vrnila dva Albanca s prepovedjo vstopa v schengensko območje

Italijanska policija je na mejnem prehodu Fernetiči ta teden aretirala dva državljana Albanije, ki sta skušala v državo vstopiti v ukradenem vozilu na ilegalen način. Oba sta bila vrnjena nazaj v Slovenijo.

Italijanska policija je v noči na četrtek aretirala dva državljana Albanije, 24. letnega A. M. in 23. Letnega E. S., ki sta skušala v državo vstopiti na ilegalen način. Kljub opozorilom policije, da zaustavita vozilo, sta z vožnjo nadaljevala, sledil pa je policijski pregon, v katerem sta sodelovali tržaška obmejna policija in karabinjerji iz Nabrežine. Po aretaciji obeh Albancev zaradi upiranja uradni osebi in ilegalnega prehoda državne meje so italijanski policisti tekom postopka ugotovili, da je bilo vozilo odtujeno v Sloveniji, iz koder sta poskušala vstopiti v Italijo, oba pa imata že iz preteklosti prepoved vstopa na schengensko območje. Oba Albanca je italijanska policija v skladu s postopki izročila nazaj Sloveniji.

Schengensko območje

Policijska preiskava je pokazala, da sta imela oba državljana Albanije iz preteklosti že prepoved vstopa v schengensko območje, vendar so oba Albanca pred dnevi že obravnavali policisti PU Novo Mesto ob vstopu v Slovenijo.

Tudi po izročitvi obeh državljanov Albanije nazaj v Slovenijo nista bila predana nazaj Hrvaški, pač pa so ju policisti najprej odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju na podlagi storjenih kriminalnih dejanj za oba odredil pripor v Sloveniji.

V operaciji sodeluje tudi italijanska vojska, ki sedaj sodeluje pri varovanju naše zahodne meje

Glede na to, da sta imela oba državljana Albanije prepoved vstopa v schengensko območje, se poraja vprašanje, kako sta sploh prispela v našo državo, če Slovenija nadzoruje svojo VJ državno mejo, oziroma, ali prepoved vstopa v schengensko območje za Slovenijo sploh še velja?

Oba Albanca ta bila ujeta na italijanski meji v operaciji Strade Sicure, v kateri sodeluje italijanska vojska, pripadniki karabinjerjev in obmejna policija.

Sebastjan J