Italija dobila novega predsednika vlade, Italijani zahtevajo takojšnje nove volitve

Salvini bo do razpada trenutne nove vlade sedel v opoziciji, foto: Il Gazzettino

Nedavna politična kriza, ki jo sprožil nekdanji notranji minister Matteo Salvini se je navidezno končala z imenovanjem novega, starega mandatarja Giuseppeja Conteja.

Čeprav nova vlada niti še nima seznama kandidatov za ministre, pa so se v nočnih akcijah po Italiji, tudi v Furlaniji-Julijski krajini pojavili transparenti, ki pozivajo politike k takojšnjim volitvam.

Salvinijeva politična računica

Analitiki so Salvinijevo potezo sesutja vlade označevali za strel v koleno. Nekaj odstotni padec priljubljenosti Lige pa za potrditev javnega razpoloženja zoper Salvinija.

Razplet dogodkov ob oblikovanju nove vlade pa je pokazal, da Salvini za razliko od svojih političnih tekmecev igra na dolgi rok. Tudi nekaj odstotni padec priljubljenosti Lige je bila le stava, ki se bo Salviniju obrestovala pri naslednjih volitvah, po katerih pa italijanska javnost že glasno kliče.

Ob vložitvi nezaupnice je Salvini javnost pozval na nove, čimprejšnje parlamentarne volitve. Dodatno je razburil dogajanje z izjavo, da »bodo le politiki, obupani za svoje stolčke, skušali politično krizo reševati mimo volje italijanskih volivcev, brez novih volitev.«
Ta njegova napoved se je tudi uresničila z oblikovanjem nove, nestabilne vlade, ki temelji le na sloganu »Ne Salvini!«. Podobno situacijo smo doživeli v Sloveniji ob zadnjih parlamentarnih volitvah, kjer je bila edina skupna točka trenutne Šarčeve manjšinske koalicije »Ne Janša!«

Javnost zahteva volitve

Salvinijev poziv k novim volitvam si je k srcu tako vzela tudi italijanska javnost. Napovedi Conteja o italijanski solidarnosti, pod kar najbrž šteje tudi ponovno odprtje italijanskih pristanišč za migrante iz Libije, bo glede na razpoloženje italijanske javnosti kmalu naletelo na močan odpor.

Vse kar mora sedaj Salvini storiti, je počakati na nespametne politične poteze svojih nasprotnikov glede migrantske politike ter še naprej pozivati javnost k takojšnjim volitvam. To pa bi mu znalo na naslednjih volitvah prinesti še višji odstotek glasov, kot ga ima Liga že sedaj.

Uredništvo