Italija bo migrante vračala v Afriko

Matteo Salvini napoveduje skrajne ukrepe, foto: Alessandro B

V Italiji je odjeknila novica, da bo notranji minister Matteo Salvini 177 migrantov na ladji Diciotti poslal nazaj v Libijo, če migrantov ne bo sprejela katera izmed drugih evropskih držav. Spor se je pričel potem, ko je Malta zavrnila privez ladje italijanske obalne straže Diciotti, ki sodeluje v Frontexovi Mediteranski reševalni akciji.

Ladja italijanske obalne straže Diciotti, foto: Alessandro F

Diciotti se je iz Lampeduze odpravila na reševalno misijo 16. Avgusta in iz malteških voda rešila 177 migrantov. Od takrat pa je Diciotti ujeta z vsemi 177. migranti na krovu v mediteranskem morju, saj Malta ne dovoli njihovega izkrcanja. Uradno stališče Malte je, da je Diciotti migrante nepotrebno rešil v malteških vodah, saj naj bi jim tako preprečil vplutje v italijanske teritorialne vode. Italija pa vztraja, da bo dovolila izkrcanje samo v primeru, da migrante sprejme katera izmed drugih EU članic v skladu z izmenjavo migrantov. Salvini je danes napovedal, da bo v primeru najslabšega scenarija ladjo poslal nazaj v Libijo.

»Evropa se lahko odloči konkretno pomagati Italiji s sprejemom teh migrantov na krovu Diciotti-ja, ali pa bomo primorani storiti to, kar bo zagotovo ustavilo tihotapske posle, vse ljudi rešene na morju bomo odpeljali nazaj v Libijska pristanišča.« je za medije podal izjavo Salvini.

Uredništvo