Ita Rina – slovenska igralka, ki je zavrnila Hollywood

Italina Lida Kravanja kot filmska starleta

Italina Lida Kravanja, kot je bilo pravo ime igralke, ki jo danes poznamo pod njenim umetniškim imenom Ita Rina, je bila rojena na današnji dan leta 1907 v Divači, kjer ima tudi svoje mesto v obliki stalne razstave v muzeju Slovenskih filmskih igralcev. Kljub različnim predhodnim vlogam je Ita mednarodno slavo dosegla s filmom Das Letzte Souper leta 1928. Tri leta kasneje jo je opazil Hollywood in ji ponudil delo, a jih je Ita v zameno za družinsko življenje zavrnila.

Mednarodna filmska kariera

Ita se je rodila kor prva hčerka Jožefu in Mariji Kravanja v Divači, že od malega pa je Ita sanjala o karieri filmske igralke. Oktobra 1926 je Slovenski narod organiziral lepotno tekmovanje, kjer je bila Ita okronana za Miss Slovenije, vendar pa Marija Iti ni pustila oditi v Zagreb na finale tekmovanja. Šele na pregovarjanje odbora je Marija popustila, vendar je Ita v Zagrebu zamudila finalni izbor. Kljub temu jo je opazil Adolf Müller, ki je njene slike poslal v Berlin nemškemu filmskemu producentu Ostermayerju. Zaradi Marijinega nasprotovanja Itinem odhodu v Berlin, je ta zbežala od doma.

Ita je pred kamere prvič stopila v filmu Was die Kinder ihren Eltern verschweigen leta 1926, kasneje pa je dobila še nekaj drugih manjših vlog. Preboj ji je uspel s filmom Das Letzte Souper, s katerim je postala ljubljenka filmskih kritikov, mednarodno slavo pa ji je prinesel film Erotikon, ki je zaradi spolnih prizorov razburil takratne katoliške moralne voditelje, ki pa so s svojimi kritikami le še podžigali slavo filma in tako ponesli Itino ime med slavne zvezde. V posnetku si lahko ogledate film, ki je takrat razburjal moralne avoritete.

Zavrnila Hollywood zaradi ljubezni

Leta 1930 je nastopila v prvem zvočnem češkem filmu Tonka Šibenice, kar je bila po mnenju mnogih njena najboljša vloga. Leto kasneje se je poročila s svojim življenjskim sopotnikom Miodragom Đorđevićem, zaradi katerega je tudi prestopila v pravoslavno vero in si spremenila ime v Tamra Đorđević. Po prispeli ponudbi iz Hollywooda za nadaljevanje filmske kariere je Ito njen mož postavil pred izbiro, ali kariera ali družinsko življenje z njim. Ita je tako ostala v Evropi, kjer je odigrala še nekaj filmskih vlog. Zadnji predvojni film je bil Zentrale Rio.

Vzorec tolarskega bankovca z Itino podobo, foto: ebay.com

Leta 1940 je povila sina Milana, leto kasneje pa hčerko Tijano. Kljub obljubam o nadaljevanju kariere v Jugoslovanskem filmu pa so bili vsi projekti z njo ukinjeni. Šele po pismu Josipu Brozu je Ita pričela sodelovati kot koproducentka svetovalka v Avala Filmu. Njena zadnja vloga je bila leta 1960 v filmu Rat – Atomic War Bride, ki je prejel nominacijo za zlatega leva na Beneškem filmskem festivalu.

Leta 1967 se je zaradi svoje astme z možem preselila v Budvo, kjer je skrbela za svojega bolnega moža. 10. Maja 1979 je zaradi astmatičnega napada Ita umrla, pokopali pa so jo v Beogradu ob prisotnosti takratne filmske smetane, sorodnikov in prijateljev.

Sebastjan J