Istrska županija podprla kandidaturo štirih občin slovenske Istre za Evropsko prestolnico kulture 2025

Gregor Strmčnik, Đenio Zadković, Danilo Markočič in Aleš Bržanom z namestnikom župana Istrske županije Fabriziem Radinom. Foto: Občina Piran/Aleš Rosa

Župani občin Piran, Izola, Koper in Ankaran (PIKA), ki združeno kandidirajo za Evropsko prestolnico kulture 2025, so včeraj obiskali Pulj, da bi utrdili evropske razsežnosti kandidature. Z včerajšnjim podpisom sporazuma o sodelovanju so formalno potrdili čezmejno partnerstvo z Istrsko županijo, sporočajo župani.

 

V luči zaključne faze priprave drugega kroga skupne kandidature slovenskih istrskih mest, ki jo vodi piranska občina, so župani štirih občin slovenske Istre, Đenio ZadkovićDanilo MarkočičAleš Bržan in Gregor Strmčnik, obiskali hrvaški Pulj in z namestnikom župana Istrske županije Fabriziem Radinom v muzejsko-galerijskem prostoru Sveta srca v Pulju podpisali Sporazum o sodelovanju. Ta, navajajo, predstavlja temeljni kamen v povezovanju slovenskih istrskih mest z Istrsko županijo. S tem pomembnim mejnikom kandidatura PI 2025 uresničuje vizijo o preseganju meja in hkrati potrjuje dobro sodelovanje, sobivanje in preplet bogate kulture mest na območju od Benetk do hrvaške Istre.

 

Foto: Občina Piran/Aleš Rosa

S podpisom sporazuma, ki še utrjuje evropsko razsežnost projekta, je Istrska županija podprla kandidaturo štirih občin slovenske Istre. Če bo Piran s kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025 uspešen, bo Istrska županija sodelovala pri številnih projektih in prispevala pomemben del k oblikovanju skupnega kulturnega mozaika. Z različnimi aktivnostmi bodo sledili tudi sloganu »val sprememb«, pod katerim poteka kandidatura za Evropsko prestolnico kulture 2025. Fundaciji PI2025, ki bo vodila projekt, bo prispevala enega člana, so zapisali na občinski spletni strani.

Martina Gamboz, vodja kandidature je ob tem poudarila: »Evropsko razsežnost potrjujejo partnerstva, ki smo jih utrdili v teh mesecih. Piran-Pirano 4 Istria 2025 podpirajo mesta Benetke, Trst, Milje in dežela Veneto v Italiji ter Istrska županija z vsemi svojimi občinami na Hrvaškem.«

Fabrizio Radin pa je podpis pospremil z besedami: »Istra ni podvomila pri podpori projektu Piran-Pirano 4 Istria 2025, ker gre za našo skupno kandidaturo, ki ponuja model kulturnega sobivanja Evropski uniji.«.

Več o skupni kandidaturi Pirana, Izole, Kopra in Ankarana na www.piran2025.eu.

Uredništvo/Občina Piran