Intervju z ministrom za infrastrukturo: “Poletni zastoji zaradi gradbenih del so me od nekdaj motili”

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: Polona Avanzo

Novinarji revije Demokracija so se pogovarjali z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem. S prevzemom ministrstva sredi marca, ko je nastopila 14. slovenska vlada,  je Vrtovec prevzel zahtevno in odgovorno nalogo.

Demokracija: Dopusti se bližajo koncu, ta čas si bomo zapomnili tudi po tem, da to poletje ni bilo zastojev na slovenskih avtocestah zaradi gradbenih del.  Kaj ste spremenili, kako vam je to uspelo?

Vrtovec: Poletni zastoji zaradi gradbenih del so me, in verjamem da tudi druge, že od nekdaj motili. Slovenija je turistična dežela, skozi našo državo potekajo pomembne povezave, zato sem prepričan, da je potrebno in mogoče delo organizirati tako, da v kar najmanjši meri ovira poletne turistične tokove. Že v času korone, ko so bile avtoceste prazne, smo v kar največji meri pospešili obnovitvena dela. Tako smo prihranili nekaj del v turistični sezoni in veseli me, da ste to opazili. Z upravo Darsa smo se tudi dogovorili, da večjih del na primorskem in gorenjskem kraku avtoceste do 1. septembra ne bo.

Demokracija: Šesti mesec teče, kar ste prevzeli vodenje tega zahtevnega ministrstva. Kaj ste prevzeli od vaše predhodnice, vas je kaj posebej presenetilo?

Vrtovec: Načeloma dela svojih predhodnikov ne želim javno ocenjevati, saj verjamem, da se je vsak minister trudil delati dobro in v korist Slovenije po svojih najboljših močeh. Začetek mojega mandata pa je bistveno zaznamovala epidemija COVID-19, zato za kakšna druga presenečenja niti ni bilo časa. Lahko pa rečem, da me je zelo pozitivno presenetilo odgovorno in predano delo vseh zaposlenih na ministrstvu v času epidemije. V tem času smo res dihali kot eden.

Demokracija: Omenili ste epidemijo novega koronavirusa, ki je takoj po nastopu nove vlade začasno ustavila življenje v državi in tudi širše. Koliko je to vplivalo na delo ministrstva in organov v sestavi?

Vrtovec: Kot sem že omenil, novi koronavirus je bistveno zaznamoval začetek mandata in na poseben način ga zaznamuje tudi danes. Z virusom se bomo morali v prihodnje navaditi živeti in delati, tega se moramo zavedati. Ob tem pa res želim še enkrat izpostaviti dobro delo svojih sodelavk in sodelavcev na ministrstvu, ki so se takoj predano in strokovno lotili zahtevnih vprašanj. Veste, sprejeti odločitev o ukinitvi javnega potniškega prometa, zapreti letalski potniški promet, zagotavljati pogoje za normalno delovanje logističnih služb za preskrbo prebivalstva in gospodarstva, zagotavljati normalno oskrbo z električno energijo ni tako preprosto, kot se morda zdi. Hvaležen sem sodelavcem za dobro opravljeno delo.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Vida Kocjan/Demokracija