(INTERVJU) Vojko Jevševar: Slovenska obala, kakor jo žal imenuje večina, je v resnici Slovenska Istra

Vojko Jevševar. Fotografije: Osebni arhiv

O občinski in državni problematiki smo se pogovarjali z Vojkom Jevševarjem, ki je že tretji mandat predsednik občinskega odbora SDS Piran in v zadnjem mandatu tudi občinski svetnik SDS Piran. Na listi Slovenske demokratske stranke kandidira za poslanca državnega zbora Republike Slovenije.

 

Vojko Jevševar se je rodil 20. decembra 1955 v Kopru. Je sin mame, rojene v Trbovljah, in očeta, rojenega v Vrhovem pri Radečah. Po rodu je torej Štajerec, a že od rojstva živi v občini Piran. Oče je bil profesor, mama pa računovodkinja. Skupaj z mlajšim bratom sta bila vzgojena v krščanski družini. Več kot trideset let je delal v igralništvu – od krupjeja, šefa, inšpektorja, inštruktorja iger na srečo, vodje igralnice do direktorja igralnega salona.

DEMOKRACIJA: Gospod Jevševar, za začetek bi vas preposto vprašal, kdo je Vojko Jevševar?

Jevševar: V bistvu sem preprost človek, srečno poročen, oče dveh odraslih otrok (sina in hčere), dedek dveh vnukov (vnuka in vnukinje), že šest let v zasluženem pokoju. Zadnjih več kot trideset let sem delal v igralništvu (od krupjeja, šefa, inšpektorja, inštruktorja iger na srečo, vodje igralnice do direktorja igralnega salona …). Zaradi narave dela se v mladosti nisem preveč obremenjeval s politiko, vendar sem vseskozi poslušal predvsem nasvete svojega očeta (bil je ravnatelj prve Slovenske gimnazije v Piranu do njenega bridkega konca po nalogu komunistov), spoznal delovanje Udbe (kako prav ima g. Rado Pezdir!) v igralništvu, zato sem se leta 2000 odrekel varni službi v državni igralnici in se podal v zasebne igralniške vode, vendar tudi tam ni bilo bolje. Že ob osamosvojitvi sem bil nadzornik Demosa na prvih svobodnih volitvah v Sloveniji, kasneje, ko sem si končno vzel več časa, sem vstopil v Slovensko demokratsko stranko (SDS), kjer aktivno delujem še danes. Že tretji mandat sem tudi predsednik OO SDS Piran in v zadnjem mandatu tudi občinski svetnik SDS Piran.

DEMOKRACIJA: Prihajate z Obale, za katero bi lahko rekli, da ni bila nikoli preveč naklonjena stranki SDS. Zakaj je po vašem mnenju tako?

Jevševar: Slovenska Obala, kakor jo imenuje žal večina (obale imajo vse pokrajine – jezera, reke, mlake …), je v resnici Slovenska Istra, saj ima tudi podeželje in hribovje, ki nikakor ne leži ob obali! Je pa res, da ni ravno naklonjena stranki SDS. Treba je vedeti, da so območje »Obale« – občine Piran po drugi svetovni vojni, ko so pregnali prebivalce (predvsem mest – Kopra, Izole, Pirana), ki so bili v večini Italijani, v času razdelitve tega območja v cono A in B, naselili (revolucionarna komunistična oblast) s predvsem pravovernimi, poslušnimi, komunisti – udbovci, ki so tu v večini skupaj s svojimi potomci še sedaj. Na podeželju pa so z ustrahovanjem, represijami in s podobnimi metodami obdržali oblast. V sedanjem času so končno vsi župani »obalnih« občin, to so Piran, Izola, Koper in Ankaran, sprejeli skupno ime tega območja – Slovenska Istra! To je tudi predlog za ime prihodnje regije oz. pokrajine v sestavi Republike Slovenije. Prav na tem območju je še ogromno za postoriti, saj dosedanje lokalne oblasti sledijo napotkom preteklosti, tj. željam globoke države oz. stricem iz ozadja, še vedno je ogromen vpliv rdeče dominantnosti. Seveda vem, da nam bo v prihodnje to uspelo, saj je vedno več občank in občanov, državljank in državljanov spregledalo, kaj je moteče za našo prihodnost, in verjamejo v naše demokratične vrednote in v razvoj, varnost, boljši standard, blaginjo, višji standard vseh prebivalcev … Kar zadeva to, sem večni optimist.

DEMOKRACIJA: Ste tudi (edini) mestni svetnik SDS v občini Piran. Kakšna je v bistvu vaša občina?

Jevševar: Naša občina se počasi, vendar vztrajno prebuja, občanke in občani sramežljivo in počasi spregledujejo in vidijo, kdo dela dobro. Problemi pa so, ker tudi pri nas mladi intelektualci odhajajo, priseljujejo pa se ljudje drugih narodnosti, ki jih leve, rdeče, stare in nove strukture laže zmanipulirajo. Mislim in verjamem, da so vsi prebivalci v zadnjih dveh letih, odkar je na vladi sedanja koalicija pod vodstvom Slovenske demokratske stranke in predsednika vlade Janeza Janše, spoznali in občutili, kdo dela za dobro vseh prebivalcev naše domovine. Kot občinski svetnik občine Piran spoznavam pozitivni utrip med prebivalstvom naše občine. Vsi protikoronski ukrepi oziroma zakoni so pripomogli, da smo uspešno prebrodili tako epidemiološke kot ekonomske težave, predvsem pa so turistični boni rešili skoraj vse finančne probleme v občini Piran – rešili so celotno turistično sezono v regiji! Sam si prek lokalne samouprave kot občinski svetnik in kandidat za poslanca na letošnjih državnozborskih volitvah prizadevam, da bi pomagal, kolikor je v moji moči k razvoju in prihodnosti občine Piran, da se razvija v butičnemu turizmu, navtičnem turizmu, ohranja kulturno dediščino, izpopolni infrastrukturo, zagotovi zaposlenost (predvsem za mlade), razvija podeželje, prepreči beg možganov v druge kraje ali države, zagotovi nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, ustanavlja nova razvojna podjetja, gradi stanovanja za mlade, garažne hiše, predvsem pa pripelje hitro cesto v občino in skupaj z državo končno uredi mejo naše domovine kot tudi naše občine z Republiko Hrvaško.

 DEMOKRACIJA: Naši Obali pravite Slovenska Istra. Zakaj?

Jevševar: Tisti, ki vsaj malo poznajo geografijo in zgodovino našega kraja, vedo, da je to Istra bila, je in bo! To mi je vcepil v glavo že moj oče, saj je bil diplomirani profesor geografije in nikoli komunist! Od kraškega roba (Črni kal) do morja je to danes Slovenska Istra. To dejstvo hvala bogu danes sprejema tudi večina prebivalstva regije. Seveda pa je še vedno del čudovite Slovenije.

DEMOKRACIJA: Kot evidentirani kandidat za poslanca SDS ste veliko med ljudmi. Kaj se pogovarjate, kaj vam zaupajo?

Jevševar: Žal je še veliko občank in občanov s plašnicami na očeh in podkupljenih z nikoli izpolnjenimi obljubami, vendar upanje vendar ostaja. Z argumentiranim pogovorom se da marsikaj doseči. Sam namreč uspešno sodelujem tudi z italijansko narodnostno manjšino (imamo tudi veliko skupnih pogledov na lokalno problematiko), s skupnostjo društva Hrvatov v občini kakor tudi z drugimi narodnostnimi skupinami in društvi.

DEMOKRACIJA: Na lanskem srečanju primorske regije SDS v Marezigah so vas pričakali tudi levi protestniki. Kako ocenjujete take poteze?

Jevševar: V Marezigah smo na srečanju primorske regije SDS v velikem številu članov in simpatizerjev naše stranke skupaj s predsednikom Janezom Janšo, z drugimi vidnimi člani stranke in ministri prav lepo in učinkovito speljali regijsko druženje s predstavitvijo regijskih kandidatov za državnozborske volitve ter prijetno druženje in zabavo za vse. Zbralo se je največ članov stranke SDS Primorske regije do sedaj in to nam daje novo upanje in nov zalet. Levi protestniki nam niso pokvarili druženja. So pač nujno zlo, podprto žal z večinskimi mediji. Kasneje smo se v Marezigah srečali še na delovni večerji skupaj s predsednikom vlade, z ministri, državnimi sekretarji in komentirali probleme in želje v istrskih občinah, kakor tudi v celotni obalno-kraški regiji. Menim, da edino s takšnim načinom vladanja lahko uresničujemo državne in seveda skupne interese. Ta vlada res posluša vse državljane.

DEMOKRACIJA: Bo na povezovanju in pogovoru slonela oziroma sloni tudi vaša kampanja?

Jevševar: Seveda moja kampanja sloni na povezovanju, pogovorih, izmenjavi mnenj, žal pa nas za zdaj še vedno ovira epidemija covida-19. Kolikor bo le mogoče, bom predstavljal svoj in naš program, rezultate uspešnega  dela naše vlade, saj GRADIMO SLOVENIJO # ZATE. Prav tako sem vsak čas dosegljiv na tel. 041 718 413 in elektronskem naslovu: [email protected].

DEMOKRACIJA: Vlada Janeza Janše je občini Piran namenila 42 milijonov evrov. Kako ocenjujete to pomoč?

Jevševar: Pomoč vlade občini Piran je zelo dobrodošla in velikodušna. Žal ocenjujem, da so lokalna samouprava, župan in občinska uprava naredili veliko premalo za uresničitev vseh ciljev, saj je premalo projektov izdelanih, končanih in nedorečenih, manjka dokončna finančna podlaga, tako da ne moremo računati na še več kohezijskih evropskih sredstev. Zavzemal se bom, da se naslednji projekti celovito izvedejo in končajo s celovito finančno konstrukcijo, tako da se lahko takoj začnejo izvajati.

DEMOKRACIJA: Če boste izvoljeni za poslanca, za kaj se boste zavzemali?

Jevševar: Če bi bil izvoljen za poslanca, bi se predvsem zavzemal za vrnitev občine Piran na zemljevid najbolj razvojno usmerjene turistične, mondene, čiste, zelene,  prijazne, prepoznavne občine, v kateri bi se domačini in tujci počutili varne in zadovoljne. Seveda pa tudi za razvoj demokracije in gospodarskega napredka po vsej naši Sloveniji.

DEMOKRACIJA: Kakšno je po vašem mnenju politično stanje v Sloveniji?

Jevševar: Politično stanje v Sloveniji nikakor ni tako slabo, kot je videti, če se gledajo in poslušajo glavni mediji (tiskane ali TV). Treba pa bo še veliko postoriti predvsem na področju šolstva, sodstva, kulturnega dialoga pa še kje, da se ne ponavljam (nekakšna lustracija bo vsekakor potrebna).  Predvsem pa gre tukaj zahvala za ves trud in delo sedanji vladni koaliciji, ki kljub nenehnemu nagajanju opozicije uspešno vodi vlado in niza zavidljive uspehe na vseh področjih, tako zdravstvenem, ekonomskem in političnem. Imamo najvišjo gospodarsko rast, najnižjo brezposelnost, skoraj vsi kazalniki uspešnosti so nad evropskim povprečjem. Tudi na varnostnem področju in po demokratični svobodi smo uspešni.

DEMOKRACIJA: Kampanja bo zagotovo umazana. Se bojite groženj, laži in podtikanja protikandidatov?

Jevševar: Na obnašanje protikandidatov pač ne morem vplivati, groženj sem navajen, laži in podtikanja so njihov način delovanja; ja, nič novega. Poglejte samo, kakšne nebulozne komentarje dajejo člani SD iz naše občine! Zato bom argumentirano in pošteno zagovarjal svoj in naš program, ki se bo, to trdno verjamem, uveljavil v srcu vseh občank in občanov, državljank in državljanov. Upam, da čim več ljudi spregleda in spozna dejansko delo aktualne vlade in ne nasede nikoli izpolnjenim obljubam levice, potem bo za vse državljanke in državljane še boljša in srečna prihodnost. Dvig standarda, varnosti, svobode in osebnega zadovoljstva je porok za boljšo in uspešno z blaginjo postlano prihodnost naše domovine – Slovenije

Vir: Demokracija, Mitja Grmovšek