Infektolog David Zupančič: Upanje o normalni jeseni in zimi počasi umira

FOTO: David Zupančič/UKC Ljubljana

Jesen se nam nezadržno bliža, zdravstveni delavci pa so vse bolj zaskrbljeni nad naraščajočimi številkami zaradi epidemije koronavirusa, ki zdravnike in prebivalce, vse bolj pelje v brezup in revščino. Pri tem se je specializant infektologije David Zupančič izpostavil in poudaril, da so v vedno večjem brezupu, ker mediji širijo neresnične informacije in s tem število bolnikov ter smrtnih žrtev še namenoma povečujejo in se zato ne počutijo odgovorne. “Upanje, da bo jesen in zima za zdravstvene delavce nekoliko bolj normalna, počasi umira,” je še poudaril Zupančič.

 

Pandemija koronavirusa je razkrila vso slovensko bedo in zelo dobro poznano “sosedsko nevoščljivost”. Zdravniki so se znašli pred velikimi dilemami, kako se soočati s situacijo, ko se je poleg samega koronavirusa pojavil še virus neresničnih informacij, ki se širi skozi medije. Število okužb narašča, v nedeljo smo zabeležili 273 novih okužb, medtem ko bolnišnično zdravljenje potrebuje 129 pacientov.

Zdravniki se trudijo s polno paro, mediji pa z gorečo vnemo in nečloveško vztrajnostjo širijo dvome in skrbi, razdvajajo in strašijo ljudstvo ter delujejo proti znanosti, proti logiki in proti skupnosti. “Težko je dojeti, od kje jim ta zagon. Od kje jim želja po sabotaži logike, upanja, vsake možnosti za zmago nad tem groznim sovražnikom, ki je pobil že milijone dobrih ljudi,” se je kritično odzval specializant infektologije v UKC Ljubljana, David Zupančič.

Image

Vir: UKC Ljubljana/Twitter

Zupančič poudarja, da je težko odgovarjati na 1001 pomislek, ki so po njegovem mnenju, rojeni iz strahu in brezpredmetni. Pri tem še poudarja, da številke govorijo same zase, medtem pa se države zapirajo. “Bolnišnice pokajo po šivih – od grozne virusne pljučnice, ne od “strdkov po cepivih”. Težko je na kliniki opazovati, kako se že polni intenzivni oddelek, že sestavljajo krizni plani za širitve, vpoklice specializantov, odpiranje dodatnih oddelkov /…/ pa smo šele v mesecu avgustu,” je dejal.

 

Kljub temu, da smo prejeli cepiva in je zdravnikom to prineslo novo upanje, pa slednji poudarjajo, da tudi njihovo upanje pojenja. Upanje, da bo jesen in zima za zdravstvene delavce nekoliko bolj normalna, počasi umira,” je poudaril. Posledice se bodo poznale tudi v gospodarstvu, predvsem v gostinskem sektorju, po drugi strani pa bi si ljudje radi ogledali predstave, šli na smučarski dopust, ohranili službo in normalne socialne stike.

 

Kolektivno sovraštvo je ogrozilo obstoj slovenske družbe
Slabe izkušnje, sovraštvo in širjenje neresničnih informacij v povezavi s cepljenjem in epidemijo koronavirusa pa bodo vplivali na tiste najbolj ogrožene. Gre predvsem za stanovalce v DSO in razposajene šolarje, ki si želijo normalnega socialnega življenja med vrstniki. “Vse se počasi podira zaradi kolektivne psihoze, ki jo podžiga neutemeljeno katastrofiranje prekomerno samozavestnih, glasnih, nasilnih posameznikov. Kaj jih žene v ta grozni boj, ki se njim samim najverjetneje zdi hudo plemenit, je težko doumeti,” je še poudaril.

Image

Vir: UKC Ljubljana/Twitter

Pri tem poudarja, da med njimi ni niti enega, ki bi prišel iz službe na covid-19 oddelku. “To so sebični glasovi iz ozadja, brez podlage, žal z močnim dometom,” je še pojasnil. Zdravnikom je težko, ker se ne borijo le s pandemijo, ne borijo se le s smrtonosnim in nalezljivim virusom. “Borimo se hkrati z informacijsko krizo, s propadom vrednot in zaupanja, s sovraštvom do stroke,” je izpostavil.

Smo tik pred propadom vrednot in zaupanja
Zupančič je še prepričan, da se borimo z informacijsko krizo, s propadom vrednot in zaupanja in s sovraštvom do stroke. “Vaša podpora, vaše zaupanje in vaši zavihani rokavi so praktično edini razlog, da ne obupamo. Te borbe ne bodo zmagali zdravstveni delavci sami, saj niti ni le njihova borba,” je še dejal in se zahvalil vsem tistim, ki jih v danih trenutkih podpirajo, imajo njihovo zaupanje in “zavihajo rokave”, da ne obupajo.

Sara Rančigaj/Nova24TV