Imamo novo vlado!

Janezu Janši, prvaku SDS, je uspelo. FOTOGRAFIJA: STA

LJUBLJANA – Organi štirih strank SDS, SMC, NSi, DeSUS so danes potrdili oblikovanje skupne vlade. Pogajanja, da so bila zahtevna, koalicijski partnerji težki, a korektni pogajalci, je v včerajšnji izjavi za medije povedal predsednik sveta SDS Anže Logar. “Uspeli smo se uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon,” je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije. Poudaril je, da SDS zanima le večinska vlada, da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in da želijo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in ministrski ekipi.

 

SDS naj bi pripadlo pet ministrstev in dva resorja brez listnice: ministrstva za finance, za zunanje zadeve, za infrastrukturo, za kulturo ter za kohezijo in za Slovence po svetu.

Anže Logar FOTOGRAFIJA: SDS

NSi ministrstvo za infrastrukturo, obrambo in socialo

Delegati SDS so z 219 glasovi soglasno podprli vstop v koalicijo in koalicijsko pogodbo, pri NSi pa 56 od 88. članov sveta strank. NSi pripadajo ministrstva za infrastrukturo, obrambo in socialo. Predsednik stranke, Matej Tonin, je po seji povedal, da so prevzeli resorje, ki so težki, a v NSi v tem vidijo izziv.

 

Matej Tonin FOTOGRAFIJA: NSi

Štiri ministrstva za SMC, za gospodarstvo, pravosodje, javno upravo in izobraževanje

Vstop v vlado pod vodstvom prvega moža SDS Janeza Janše je potrdila tudi stranka SMC. Predsednik Zdravko Počivalšek je novinarjem o tem dejal: ” Zmagal je dialog in prevladal zdrav razum.” Predčasne volitve pa očitno niso bile edini izhod iz politične krize, v kateri smo, je pojasnil. Proti vstopu v koalicijo je glasoval samo en poslanec SMC, Jani Möderndorfer. SMC naj bi prevzela štiri ministrstva, in sicer za gospodarstvo, pravosodje, javno upravo in izobraževanje.

Zdravko Počivalšek FOTOGRAFIJA: SMC

DeSUSu ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje ter vladni urad za demografijo.

Predsednica Aleksandra Pivec je v izjavi za javnost povedala: “Vesela sem, da smo presegli ideološke delitve in da smo se pogovarjali o vsebinah.” Članstvo DeSUSa je z doseženim zadovoljno, na izvršnem odboru je bila odločitev o koaliciji podprta z 12. glasovi  za in enem proti, na svetu 45 za in 5 proti. Stranki naj bi ostalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pridobili pa bi lahko še ministrstvo za zdravje ter vladni urad za demografijo. M. K. 

Aleksandra Pivec. FOTOGRAFIJA: DeSUS