Igor Zorčič predsednik državnega zbora samo še do torka?

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Igor Zorčič. FOTO: Twitter

Koalicijske poslanske skupine so v parlamentarni postopek vložile predlog za razrešitev predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča. Predlagajo, da DZ o tem odloča na izredni seji v torek. Pod predlog je podpisanih 38 poslancev iz vrst SDS, NSi in SMC. Predsednik NSi Matej Tonin je v nedeljo v oddaji Politično na Televiziji Slovenija dejal, da bo novi predsednik DZ vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. 

 

Predsednik DZ Zorčič je namreč v petek skupaj s poslancema Janjo Slugo in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine koalicijske SMC. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanskih vrst DeSUS, in začeli postopek vzpostavitve poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je že v petek napovedal, da gre vse v smeri iskanja nove večine in novega imena za predsednika DZ. Predsednik NSi Matej Tonin pa je v nedeljo v oddaji Politično na Televiziji Slovenija dejal, da bo novi predsednik DZ vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Za njegovo imenovanje bo prav tako kot za razrešitev aktualnega predsednika DZ potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, piše STA.

Image

Kot kandidata za vodenje Državnega zbora se omenja poslanec NSi Jožef Horvat. FOTO: Twitter

Sara Kovač/Nova24 TV