Hrvaški teran obira nove pohvale

Bitke s Hrvaško se nadaljujejo, foto: index.hr

Še pomnite tovariši Teran? Ne, ne tistega slovenskega, pač pa kot bruseljska tovarišija hrvaškega.

Hrvati so teran že dobili, po zalivu segajo, napovedujejo nove bitke, foto: 24sata.hr

Za to je poskrbel hrvaški evropski poslanec Ivan Jakovčić na prireditvi ”Naj teran postane vino prijateljstva”, ki je nedavno potekala v enem izmed salonov evropskega parlamenta in je bila med bruseljskimi politiki in komisarji odlično obiskana. Jakovčić, ki sicer prihaja iz stranke Istrski demokratični zbor, izbojevanje izjeme za Hrvaško uporabo zaščitene označbe teran šteje za enega od večjih uspehov svojega parlamentarnega dela.

Poleg številnih gostov pa je predstavitev obiskal tudi uradnik evropske komisije João Onofre, ki je bil udeležen v reševanju spora glede terana že od samega začetka. Pojasnil je, da so povsem skladno s pravnim redom z delegiranim aktom omogočili izjemo za teran iz hrvaške Istre. Takšna rešitev je evropski kompromis med različnimi interesi. V izjavi je dodal, da je govoril že na več prireditvah o teranu, a da je Jakovčićeva najbolj prijetna. Predstavitve istrskega terana se je udeležil tudi slovenski evropski poslanec nekdanje Golobičeve stranke Zares Ivo Vajgl. Na steklenicah terana ob predstavitvi pa ni bilo zaslediti obveznega napisa ”Hrvatska Istra”, ki ga določa delegirani akt Evropske komisije.

Hrvaški teran brez obveznega napisa “Hrvatska Istra”, foto: Peter Ž

Jakovčić je za medije komentiral, da »Ni bilo škodljivo, da smo se kregali.«, saj se je po njegovih informacijah v zadnjem letu teran odlično prodajal in naj bi bil povsod razprodan.

Slovenija med tem še vedno vlaga tožbo na Evropsko sodišče proti Evropski komisiji, kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Dejana Židana pa napoveduje vložitev konec Septembra. Rok za oddajo je 4. Oktober, glede na vse dosedanje uspehe Židanove ministrske ekipe glede zaščite označbe terana pa se poraja vprašanje ali jim bo sploh uspelo?

Židan neuspeh zaščite terana vali zgolj na Evropsko komisijo, foto: Bor S

Židan je sicer prepričan v uspeh morebitne tožbe, vendar pa krivdo za nastalo situacijo zopet vali na druge. »S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. Slovenija ne more pristati, da se tako obnaša do nas.«

Žal Evropska unija ni otroški vrtec, kjer bi tovarišica rešila morebitne spore med malčki na zrel in odrasel način. Hrvati pospešeno promovirajo svoje interese na tak ali drugačen način, kar je bil tudi namen predstavitve njihovega terana v Bruslju. Slovenska politika pa z nesprejemanjem odgovornosti za svoje poraze trmasto vztraja pri tožarjenju in lovi zadnje roke za reševanje situacije, katere je predhodno zamudila. Ob takih prireditvah s strani Hrvatov pa se je potrebno vprašati, ali bodo odgovorni za reševanje napovedane slovenske tožbe sploh še vedeli, da je bil teran primarno slovenski in Slovenija s tožbo ne želi le uzurpirati hrvaškega naziva Teran.

Sebastjan J