Homoseksualci lahko posvojijo otroke, Aleš Primc že zbira podpise za nov referendum

Aleš Primc. Vir: Nova24TV

Državni zbor (DZ) je danes z 48 glasovi za in 29 proti sprejel spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Istospolnima partnerjema v partnerski zvezi hkrati omogočajo, da skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. “Ponovno je na nas, na navadnih ljudeh, da na referendumu zaščitimo naše otroke in spoštovanje materinstva in očetovstva v Sloveniji,” je sporočil Aleš Primc, ki je pozval k oddaji podpisov za referendum – rok za oddajo pobude je naslednji torek, zato je treba pohiteti.

 

V DZ je potekalo glasovanje o spremembah družinskega zakonika, ki omogočajo posvojitev otrok istospolnim parom. V SDS so glasovali proti: “V postopku posvojitve je otrokom treba najti najbolj idealno okolje in verjamemo, da to pomeni prisotnost mame in očeta,” so ob tem zapisali v stranki. Proti so glasovali tudi v stranki NSi, a to seveda ni zagotovilo dovolj glasov – DZ je tako z 48 glasovi za in 29 proti sprejel spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Istospolnima partnerjema v partnerski zvezi hkrati omogočajo, da skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca, poroča STA.

Po besedah stranke SDS so imeli istospolni pari že doslej enake pravice razen posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Po mnenju NSi pa ni razumljivo, kako ima lahko zveza med moškim in žensko enak pomen kot zveza med istospolnima osebama. Zveza med moškim in žensko je po njihovih navedbah zveza, iz katere po naravi izhaja novo otroško življenje, medtem ko pri zvezi istospolnih ni tako. Koalicija “Za otroke gre!” je že objavila navodila za zbiranje podpisov za družinski referendum 2022. Rok za oddajo pobude je naslednji torek, zato je treba podpisane obrazce oddati na pošto najkasneje do petka 7. oktobra, da jih bodo pobudniki pravočasno prejeli in pripravili za oddajo.  V protest dogajanju v državnem zboru je minuli torek v Ljubljani potekal shod za zaščito otrok in družin, že takrat je Aleš Primc napovedal zbiranje podpisov v primeru današnjega izida glasovanja. Teh podpisov še ni treba overjati na upravnih enotah.

Že pred glasovanjem o vladnem predlogu družinskega zakonika so bili zavrnjeni vsi trije amandmaji poslanske skupine SDS, sprejet pa je bil amandma koalicijskih poslanskih skupin
Spremembe sledijo ustavni odločbi, ki je bila objavljena julija. V skladu z njo je veljavna ureditev, po kateri zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. Ustavno sodišče je naložilo DZ, da neustavnost odpravi v šestih mesecih. Določilo je tudi, da do sprememb zakonodaje velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja v partnerski zvezi skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. Vlada je kot predlagateljica sprememb poudarila navedbe ustavnega sodišča, da takšne diskriminacije ni mogoče upravičiti s tradicionalnim pomenom zakonske zveze kot skupnosti moža in žene in tudi ne s posebnim varstvom družin. Odločitev po navedbah sodišča ne zmanjšuje pomena instituta tradicionalne zakonske zveze kot življenjske skupnosti moža in žene in ne spreminja pogojev ali posledic sklepanja zakonske zveze med osebama različnega spola. Pomeni zgolj to, da lahko odslej poleg raznospolnih partnerjev zakonsko zvezo sklepajo tudi istospolni partnerji, je še izpostavila vlada.

Boj za dobro otrok
Primc je še poudaril, da smo o teh stvareh ljudje na referendumih odločali že trikrat in vselej z veliko večino odločili, da otrok potrebuje mamo in očeta. “Na vseh treh referendumih je 1.085.275 državljank in državljanov glasovalo za spoštovanje otrokove pravice do mame in očeta,” je poudaril Primc in dodal, da še vedno verjame v moč referendumov ter v to, da se bodo ljudje zganili. “20 let smo uspeli zavarovati naše otroke. To je zasluga zmag na družinskih referendumih. Velika večina se ne strinja s posvojitvami otrok v razmerja LGBTQIA+. Prav tako ne z učenjem otrok v vrtcih in šolah, kako se spreminja spol in spolna usmerjenost,” je po poročanju Družine prepričan Primc, ki je ob tem še enkrat ponovil: “Ko gre za otroke, za mame in očete, ni predaje. Otroci so vse, kar imamo.” Izglasovana uzakonitev pravice istospolnih do posvojitve otrok za Primca ne pomeni poraza. “Poraz bi bil le, če bi prenehali z bojem za dobro otrok. Če pa naredimo vse, kar je v naši moči, delamo prav, tudi če takoj ne vidimo rezultatov našega dela.

Vir: nova24tv.si, Sara Kovač