Hladen TUŠ najboljšega slovenskega trgovca

Tušev imperij se pospešeno drobi, foto: ibna

Zaradi velikega zanimanja javnosti za dogajanje v TUŠ market Komnu, smo v uredništvu dodatno raziskali ozadje in vzroke praznih polic, kot se je izkazalo ne samo v Komnu, pač pa tudi v drugih TUŠ trgovinah in marketih širom Slovenije.

Mirko Tuš se je s svojo trgovsko verigo zavihtel tudi na mesto najbogatejšega Slovenca, foto: poslovni.hr

Tuševa zgodba se je pričela že leta 1989 z odprtjem prve trgovine v Slovenskih Konjicah. Ta se je skozi leta pod upravo Mirka Tuša razvila v vseslovensko verigo trgovin, zabaviščnih centrov, gostinstva in rekreacije, svoje poslovalnice pa je imelo podjetje Engrotuš tudi na Hrvaškem in v Makedoniji. Pred zaključkom prvega desetletja novega tisočletja se je Mirko Tuš zavihtel na lestvico najbogatejših Slovencev. Njegovo ime je postalo sinonim za uspešnost, dobrodelnost in rekreacijo, vendar pa se je zgodba kmalu obrnila in Tušev imperij se je začel drobiti pod dolgovi. Tako je Mirko Tuš že leta 2011 z bankami upnicami podpisal sporazum o reprogramiranju skoraj pol milijarde evrov obveznosti in se s tem izognil bankrotu.

Tuš v družbi Ljubljanskega župana na kolesarskem maratonu Franja, foto: mediaspeed.net

Družba se je znašla pod drobnogledom pristojnih organov, Tuša so zaradi spornih poslov v preteklih letih preiskovali tudi kriminalisti, družba pa je v izogib stečaju z bankami upnicami podpisala še tri sporazume o prestrukturiranju zapadlih dolgov. V lanskem letu pa je Mirko Tuš v sklepnem dejanju pred izgubo lastništva nad svojim imperijem blagovno znamko Tuš prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga. Ekonomski strokovnjaki so to potezo komentirali kot zavarovanje Mirka pred popolno izgubo nadzora nad svojim nekdanjim imperijem in pridobivanje pogajalskih izhodišč z morebitnimi novimi lastniki.

Menedžer leta, Aleksander Svetelšek, ki je v preteklih letih zamenjal precej menedžerskih funkcij zaradi spornih poslovnih modelov, foto: Irena Herak

Iz krogov blizu uprave podjetja smo pridobili informacije, da se je situacija v podjetju za zaposlene začela zapletati še pred finančno krizo in sicer pod vodenjem generalnega direktorja in predsednika uprave Engrotuša Aleksandra Svetelška. Javnost ga pozna predvsem iz neuspešne zgodbe v državnem Petrolu, nazadnje pa se je njegovo ime zopet začelo pojavljati v medijih v lanskem letu pri izboru direktorja zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, kjer je bil na funkcijo v tretjem izboru potrjen, vendar soglasja za njegovo imenovanje zaradi njegove zgodovine niso dale občine soustanoviteljice zdravstvenega zavoda. V času njegovega vodenja družbe so zaposleni doživljali izredna krčenja izplačil, od nadur do letnih regresov. Tudi sicer so se njegove druge menedžerske zgodbe hitro zaključile kot smo to lahko brali v različnih slovenskih medijih.

Novi generalni direktor in nekdanji Drnovškov varnostnik Janez Videmšek, foto: finance.si

V zadnjih letih pa se je zaradi dolgov podjetja, kriminalnih preiskav in sodnih procesov poslovanje družbe še dodatno zapletalo. Samo v letu 2014 je družba Engrotuš pridelala vrtoglavih 106 milijonov € izgube. Vodenje skupine Tuš je v novembru lanskega leta prevzel Janez Videmšek, sicer predhodno zaposlen v družbi kot direktor področja korporativne varnosti v podjetju, predhodno pa je bil znan Sloveniji tudi kot varnostnik pokojnega predsednika države Janeza Drnovška. Vendar pa se poslovanje družbe, vsaj za zaposlene v tem obdobju ni izboljšalo. Nadaljeval se je trend krčenja izplačil, odpovedi in drugih težkih delovnih pogojev, pomanjkanje izdelkov na policah v Tuševih trgovinah pa krogi blizu uprave pripisujejo tudi dejstvu da je nedavno svoje delovno razmerje zaradi nemogočih delovnih pogojev in plačila odpovedalo čez 50 zaposlenih v centralnem skladišču družbe, ki skrbi za dobavo izdelkov svojim trgovinam.

Sebastjan J