Gre Boris Kobal za zapahe?

Borisa Kobala zaradi kraje avtorskega dela čaka sojenje in kazen

Igralec in režiser Boris Kobal (64) bo po poročanju Nedeljskih novic 9. januarja 2020, stopil pred sodnike celjskega okrožnega sodišča na Prešernovi 22.

Spomnimo, Kobal je leta 2018 ukradel delo pred petnajstimi leti preminulega italijanskega dramatika Alda Nicolaja, komedijo La prova generale, in jo Slovenskemu ljudskemu gledališču (SLG) Celje prodal kot izvirno komedijo. Za “svoje” delo jim je zaračunal 13 tisoč evrov. Nicolaja v Sloveniji najbolj poznamo po monokomediji Dragi pokojniki, blagi možje, katerega je režiral prav njegov plagiator, Boris Kobal.

S potomci Alda Nicolaja je uredil pravne formalnosti, da je besedilo predstave je postalo Kobalov uradni prevod, SLG Celje je vrnil denar, čaka pa ga še sodni epilog.

Komedijo La prova generale je obdolženi preimenoval v Profesionalci espe, po uprizoritvah pa se je izkazalo, da gre za prevaro. Januarja leta 2019 so ga zato celjski gledališčniki ovadili pristojni organom, obtožnica mu očita kršitev materialnih avtorskih pravic.

Po izjavi mag. Simone Kuzman Razgoršek, višje državne tožilke, vodje Okrožnega državnega tožilstva v Celju je bil 8. 11. 2019 vložen obtožni predlog na Okrajno sodišče v Celju ter nato na Okrožno državno tožilstvu v Celju. Z obdolženim je podpisan sporazum o priznanju krivde, a zadeva še ni pravnomočna. Po poročanju časnika je zoper obdolženca  9. 1. 2020 razpisan predobravnavni narok, kar je potrdila predsednica Okrožnega sodišča v Celju, okrožna sodnica svétnica Petra Giacomelli.

Kobalu ni več do razprave o plagiatorski aferi:Morda bom spregovoril po po novem letu.” 


Po 148. členu kazenskega zakonika je za kršitev materialnih pravic najvišja zagrožena kazen osem let zapora.

Uredništvo