Gradnja II Tira še vedno pod vprašajem, kljub temu bi Vlada črpala EU sredstva

Vlada RS ima zaradi II Tira vse večje težave, foto: Jure E

Vlada želi pravico do črpanja EU sredstev za gradnjo II Tira prenesti na Direkcijo RS za infrastrukturo, saj 2TDK zaradi negotove usode veljavnosti referenduma niti še nima zakonske podlage za svoj obstoj ter delovanje. Kar pa seveda ni ustavilo 562.537,15 € proračunskih sredstev, ki jih je to podjetje od svoje zasnove leta 2016 že porabilo za plačilo svojih zaposlenih.

Kljub neupravičenemu črpanju proračunskih sredstev za izvajanje referendumske kampanje in negotovi usodi veljavnosti referenduma o II Tiru, je Vlada RS Evropski komisiji poslala predlog za prenos pravice do porabe EU sredstev, namenjenih pripravljalnim delom za drugi tir. Isti Evropski komisiji, ki jo Republika Slovenija toži zaradi izgube geografsko značilne oznake za Teran, ki so jo Socialni demokrati pod Židanovim ministrovanjem zapravili v tem mandatu.

V prvotni dokumentaciji poslani EK ima pravico črpanja teh sredstev podjetje 2TDK, ki pa zaradi nerešenega spora o referendumu nima niti še pravne podlage za svoje delovanje. Državni sekretar Jure Leban je pojasnil, da »so v Bruselj poslali predlog o aneksu k pogodbi o financiranju, s katerim bi pravico do porabe sredstev iz 2TDK prenesli na Drsi in na ministrstvo za infrastrukturo.«

Ob enem je Leban spregovoril tudi o prošnji za preoblikovanje pogodbe o financiranju, kjer je Vlada RS poslala prošnjo EK, »da v delu, ki govori, da finančni vložek zagotovita Slovenija in Madžarska, piše Slovenija in druga evropska država.«

Kljub temu, da je usoda gradnje II Tira povsem pod vprašanjem, saj nimamo niti uradnega odgovora sodišča na vprašanje legalnosti referenduma, pa se  Vlada RS na vse pretege trudi zagotoviti finančna sredstva za njegovo ”gradnjo”. Ne ustavi jih niti dejstvo, da je povsem nelegalno podjetje 2TDK že načrpalo več kot pol milijona € proračunskih sredstev za plačila svojih zaposlenih, niti mešetarjenje z aneksi k pogodbam na EU ravni. Ob morebitnih madžarskih pomislekih pa si Vlada RS očitno želi prilagoditi pravila financiranja projekta II Tir na EU ravni, kot so to navajeni pri domačih gradbenih projektih.

Sebastjan J