Goriškega župana zmotila izjava o Titovih dinarjih

Goriškega župana je zmotila izjava odbornika Giannija Torrentija o Titovih dinarjih, foto: Pierluigi Bumbaca

V zadnjih dneh je za razburjenje čez mejo zopet poskrbela predsednica deželne vlade FJK Debore Serracchiani  s svojo podporo združitvi Trgovinskih zbornic iz Furlanije Julijske krajine v eno samo zbornico, kar pa je močno ujezilo in razburilo Goriškega župana Rodolfa Ziberno, ki odločno nasprotuje tej odločitvi. Župana je še posebej ujezila izjava odbornika Giannija Torrentija, ki je kritiziral goriško negibnost. »Bolje bi bilo, ko bi denar iz Goriškega sklada namenili naložbam, namesto da bi ga kot Titove dinarje hranili pod blazino.« je bil sporni komentar. Župan pa se je na to odzval z besedami »Odbornikove izjave so neokusne, saj žalijo mesto, njegovo zgodovino in trpljenje.« Ob enem pa je poudaril, da predsednica dežele in deželni odbornik Gianni Torrenti očitno ne poznata zgodovine mesta, k razvoju katerega je po njegovih besedah veliko prispeval ravno Goriški sklad.

Goriški župan je znan po svojem odločnem nastopu zoper ekonomske migrante, foto: ziberna.it

»Pobrali so nam porodniški oddelek in zatem še Pokrajinske muzeje, zdaj hočejo ukiniti še Goriški sklad. To je sramotno!« poudarja Ziberna in napoveduje, odločen boj za ohranitev Goriškega sklada in samostojne Trgovinske zbornice.
»Deželna vlada se ne zadovolji s tem, da dela škodo samo v Gorici, ampak nadaljuje s svojim razdiranjem tudi v ostalih krajih Furlanije Julijske krajine. Potem ko so glavna mesta napolnili z migranti, ki naj bi predstavljali priložnost za gospodarski razvoj, so ukinili pokrajine in jih nadomestili z medobčinskimi zvezami, ne da bi zagotovili sredstva za njihov zagon.« pravi Ziberna, ter deželne upravitelje kliče tudi k odgovornosti za poslabšanje kakovosti vseh storitev v zdravstvu.

»Zdaj si želijo še skupne Trgovinske zbornice, ki ji nasprotujejo tako gospodarstveniki kot krajevni upravitelji.« opozarja Ziberna. Goriški župan se je tako v teh dneh udeležil zasedanja županov vseh 25 občin goriške pokrajine, katerega je sklical podpredsednik Trgovinske zbornice za Julijsko krajino Gianluca Madriz. Prav tako pa so organizirali protestni shod, ki je potekal na goriškem sedežu Trgovinske zbornice in je bil uperjen proti Deželi, s katerim je podpredsednik Trgovinske zbornice Julijske krajine Gianluca Madriz želel odreagirati na soglasje deželne uprave k spojitvi Trgovinskih zbornic v eno samo ter spodbuditi k razmisleku tudi o »eklatantnih pobudah za ohranitev samostojnosti«.

Sebastjan J