Gorica bo dinarje delila s Trstom

Deželno vlado je na pogajalni konferenci zastopal Gianni Torrenti, foto: ilpicolo

Kot smo poročali že včeraj, je podpora predsednice deželne vlade FJK Debore Serracchiani k združitvi Trgovinskih zbornic iz Furlanije Julijske krajine v eno samo zbornico povzročilo precej razburjenja in nejevolje, predvsem s strani goriškega župana Rodolfa Ziberne.

Od slej bosta v FJK zgolj dve zbornici, foto: ilfriuli

Kljub podpori deželne vlade, pa je vlada Paola Gentilonija odločila, da bosta v Furlaniji-Julijski krajini dve trgovinski zbornici: ena za Trst in Gorico (t.i. Julijska krajina) in ena za Videm in Pordenon. Čeprav se odločitev zdi kot očitno nasprotovanje deželni vladi, pa pristojno ministrstvo vztraja, da gre zgolj za tehnično-birokratsko in ne za politično odločitev. Na konferenci med državno ter deželno vlado, katero je zastopal odbornik Gianni Torrenti, so deželni predstavniki še enkrat podprli odločitev o ustanovitev vsedeželne trgovinske zbornice. Državni predstavniki pa so tekom pogajanj nato odločili, da ni tehničnih pogojev za eno samo trgovinsko zbornico v FJK in predlagali rešitev dveh zbornic: tržaško-goriško, ki je že ustanovljena, ter videmsko-pordenonsko, ki je v postopku ustanavljanja.

Gianni Torrenti je odločitev državne komentiral: »Naš predlog ni bil zavezujoč, prav tako deželna vlada nima avtoritete nad državno in odgovor podan s strani državne vlade je tehnične narave. Vsake nasprotujoče argumente bomo temeljito preučili, vendar je deželna vlada javno oznanila svoje stališče, od katerega ne odstopamo.«

Sebastjan J