Glasbena legenda Slavko Avsenik

V iskanju najboljših slovenskih ambasadorjev težko spregledamo legendo slovenske narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika, ki je s svojo harmoniko slovenske melodije ponesel v širni svet.

Na današnji dan pred 88 leti v Begunjah na Gorenjskem se je rodila legenda narodnozabavne glasbe Slavko Avsenik. Najmlajši izmed 5. otrok v družini, je bila zanj glasba sprva postranskega pomena, saj je na harmoniko v mlajših letih le začasno zaigral. Preden je z uspešno avdicijo na Radiu Ljubljana leta 1953 stopil na glasbeno pot je Slavka navduševal predvsem šport. Tako je že leta 1946 postal del državne reprezentance v smučarskih skokih. Na Planiški skakalnici je dosegel svoj rekord, 74 metrov.

Čeprav je danes ime Slavka Avsenika neločljivo povezno z narodno zabavno glasbo, pa zanj ni bila primarna poklicna pot.
“Vse, kar se je dogajalo, se je zgodilo slučajno, in še danes to analiziram. Lahko samo rečem, Hvala moji usodi.” Je o svoji glasbeni karieri povedal Slavko.

In za seboj ima bogato glasbeno kariero. V svojem delovanju je imel Slavko prek 10.000 nastopov, med drugim tudi v berlinski filharmoniji. Še danes pa je po svetu več tisoč njegovih posnemovalcev, obstaja pa tudi 150 klubov ljubiteljev njegove glasbe.

Slavko je bil eden izmed tistih ambasadorjev Slovenije, med katere štejemo tudi naše športnike in druge, ki so ponesli ime Slovenije v širni svet in našo državo predstavili širnemu svetu.

Sebastjan J