Franci Matoz: Razsodba je sramota, zasebni tožilki sta s prispevki ves čas žalili

Odvetnik Franci Matoz. FOTO: Primorska24

Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je premierja Janeza Janšo spoznal za krivega razžalitve novinark RTV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. Sodišče je Janšo obsodilo na tri mesece pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta. Premier mora ravno tako poravnati tudi sodne stroške. Sodba sicer še ni pravnomočna.

 

Po trditvah predsednice sodnega senata Alenke Jazbinšek Žgank je bil tvit premierja Janeza Janše iz marca 2016, v katerem je med drugim pisalo, da na “neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. im Mojce P. Š. Eno za 30€, drugo za 35€. #ZvodnikMilan.” V zapisanem sta se prepoznali novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek.

Celjsko okrožno sodišče je premierja Janšo spoznalo za krivega razžalitve novinark RTV Slovenija in ga obsodilo na tri mesece pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta. Premier mora ravno tako poravnati sodne stroške. Sodba sicer še ni pravnomočna.

STA poroča, da je Šetinc Paškova nad sodbo sodišča izrazila zadovoljstvo. Po njenih ocenah je Janša njo in Carlovo “res žalil in blatil tako zasebno kot poklicno”. Nekoliko manj zadovoljen je bil zastopnik Šetinc Paškove. “Resno sumimo, da bo zadeva maja zastarala, saj sodišče še mora napisati sodbo in jo vročiti obtoženemu in njegovemu zagovorniku. Glede na dosedanjo prakso Janše mu sodišče ne bo moglo pravočasno vročiti sodbe in bo zadeva zastarala,” je povedal odvetnik Stojan Zdolšek.

Še eno krivično sojenje

Janšev odvetnik Franci Matoz je že napovedal pritožbo na odločitev celjskega sodišča. Po njegovem mnenju sodba “ne more prestati nikakršnega preizkusa in nima nikakršne podlage”, poroča STA. Tako Matoz kot Janša naj bi bila navajena krivičnih sodb, po Matozovem mnenju pa Janša ni storil očitanega kaznivega dejanja, zaradi česar od višjega sodišča pričakuje razveljavitev sodbe. “Razsodba je sramota, saj je pravno popolnoma zgrešena,” je za spletni portal Nova24TV povedal Matoz. “Še eno krivično sojenje gospodu Janezu Janši. Seveda sodba ne bo obstala kot ni niti prvič. Zasebni tožilki sta ves čas s prispevki žalili gospoda Janeza Janšo, zato je bil komentar na Twitterju popolnoma utemeljen iz vidika medijske prostitucije in javne televizije.”

Celjsko okrožno sodišče je sicer Janšo v prvem postopku ravno tako nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta ter mu naložilo plačilo stroškov sodnega postopka, a je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Vir: Nova24TV, Sara Kovač