Franc Kangler: “Zaposleni na Nacionalnem preiskovalnem uradu so v primeru afere Marina kršili določbe”

Državni sekretar Franc Kangler. Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs je vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču odredil, da mora narediti revizijo nekaterih že zaključenih primerov. Med to preiskavo pa je bilo po besedah državnega sekretarja odkrito sporno ravnanje NPU v preiskavi primera Marina, kar je potrdilo tudi okrajno sodišče v Kopru. Že v preteklosti je bilo na to temo veliko zapisanega, saj naj bi bila povezava odvetnika Mira Senice s hranilnico Lon zaradi nakupa omenjenega kluba povezana s samo preiskavo. 

Spomnimo na primer kluba Marina na Ajševici pri Novi Gorici, ki so ga slovesno odprli pred šestimi leti, v katerem naj bi ženske najemali za spolne usluge. Po policijski raciji so klub zaprli, 18 posameznikov pa so obtožili domnevno organizacije prostitucije. Zoper obtožene so se decembra 2019 začeli predobravnavni naroki. Kot kaže pa stvar le ni takšna, kot se zdi na prvi pogled, saj je preiskava, ki jo je odredil minister Aleš Hojs pokazala na nepravilnosti v postopku, čemur je potrdilo tudi koprsko sodišče.

 

Kriminalisti preiskali savna klub Marina na Ajševici: gre za organizirano prostitucijo?Foto: Facebook

 

Minister Hojs je zadevo 19. avgusta odstopil sekretarju Francu Kanglerju, ki je zadevo predal v obravnavo vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču. Teden dni kasneje je na NPU državljan Jože Kojc naslovil sklep okrajnega sodišča v Kopru z dne 20. julija, ki je v postopku ugotovilo, da so zaposleni v NPU prirejali uradne zaznamke, opravljali hišne preiskave in nezakonito posegali v zasebnost brez ustreznih sodnih odreditev, le-te pa so potem pred šestimi leti uporabljali v predkazenskem postopku. (Twitt)

“Iz sklepa sodišča je tako moč videti, da so zaposleni na NPU nedvomno kršili določbe delovnega razmerja in Zakona o policiji,” je za Nova24TV poudaril Kangler. Kangler v konkretnem primeru pričakuje, da bodo pristojni primerno ukrepali, predvsem pa, da bodo odgovorni na NPU pojasnili nezakonito delovanje, katerega je ugotovilo sodišče. Če postane odločitev koprskega sodišča pravnomočna, pomeni, da bo celotna zadeva razveljavljena.

Foto: STA

 

Primer je bil pod drobnogledom že septembra lani, ker je bil eden od obtoženih v aferi Marina, Jože Kojc prepričan, da za celotno zgodbo stoji tudi odvetnik Miro Senica. Kot je takrat povedal, se je z njim sestal. To je bilo v času, ko je bilo že jasno, da je njegov lastniški tabor izgubil v boju z irskim skladom, ki ga je zastopal Senica.

S Senico so se morali dogovoriti le še o zadnjih podrobnostih prodaje delnic Lona. To bi morali storili na sestanku v pisarni Senice, na katerem sta bila tudi Sergej Racman in Dejan Šurbek je poročal Siol. Prav na tem sestanku, trdi Kojc, jima je Senica omenil, da kriminalisti preiskujejo poslovanje njunega kluba v Novi Gorici in da “jima lahko pomaga”.

Sara Kovač/Nova24 TV