Fotogalerija – Življenjsko nevarne komenske ceste

Ob vstopu v Čehovine, posledice plazu na levi

Naši bralci iz okolice Komna so nas opozorili na nevzdržne razmere, s katerimi se dnevno srečujejo na svoji poti na delo, po opravkih in nazaj domov. Skalni podori na cesti, ki pelje skozi vas Čehovini med Kobdiljem in Mančam, dnevno ogrožajo življenja voznikov na cesti. Nekaj 10 kilogramske skale in kamenje, ki jih najdemo na cesti in ob njej, pa pričajo o vsakodnevnem tveganju življenj tamkajšnjih voznikov.

Na poti proti vasi Čehovini iz smeri Vipavske doline domačine in obiskovalce že več mesecev najprej pozdravijo table pred vstopom v samo vas, ki opozarjajo voznike na neurejen zemeljski zdrs. Nevarno pobočje nad cesto, katerega del je že zdrsnil na vozišče, ostaja nezavarovan, tik nad cestiščem pa lahko opazimo še ostanke sečnje dreves in hlodovino, ki lahko ob najmanjšem nalivu zdrsne na vozišče, ali celo na vozilo pod seboj.

Podori kamenja in nevarna pobočja tudi naprej proti Štanjelu

To pa ni edino nevarno območje, ki preži na voznike med Štanjelom in Vipavsko dolino. Nedaleč naprej od Čehovinov proti Štanjelu, so ob cesti namreč tudi nezavarovana skalna pobočja, iz katerih na vozišče pada kamenje in skale. Te skale bi v primeru padca na avtomobil, poleg povzročene velike materialne škode na vozilu, z lahkoto pokončale tudi voznika in pa morebitne sopotnike. Domačini pritrjujejo, da je že samo kamenje na cesti dovolj nevarno za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom. Skale na cesti, ki so lahko velike tudi do pol metra, predstavljajo ogromno oviro za vozilo, cesta sama pa je ob nekaterih skalnih pobočjih povsem nepregledna zaradi ovinkov, zato vozniki nikoli ne vedo, kaj jih na cesti čaka za prvim ovinkom.

Da se ponovni večji zdrs kamenja in skal lahko zgodi v vsakem trenutku, pa priča še sveži podor pobočja pri odcepu za Štjak na isti cesti.

Za predstavo smo na enega izmed kamnov postavili bankovec za 10 €, ki šele pokaže pravo velikost “kamenja”, ki drsi na cestišče pod nezavarovanimi skalnimi pobočji. Upamo, da bodo pristojne občinske in državne inštitucije vzele na znanje stisko in vsakodnevno ogrožana življenja prebivalcev ter voznikov ob cesti med Kobdiljem in Mančam.

Uredništvo