Fotogalerija – požig Komna in sledi skozi čas

Po kraškem hribovju najdemo razmetane tipične vasice, ozke uličice in strnjene hiše, ki kljubujejo kraški burji. Vendar pa je tragedija pred 75. leti za vedno zaznamovala nekatere izmed teh vasi in njihove prebivalce. Po požigu Branika, Divč, Komna, Malega Dola in Tomačevice so okupatorske sile v izgon pognale več kot tisoč domačinov in tako za vedno zaznamovale ta del Krasa z globoko brazgotino, ki je v mnogih preživelih živa še danes.

Fotografije je na svojih socialnih omrežjih zbrala Vaška skupnost Komen, primerjava s tem, kar na istem mestu stoji danes pa nudi edinstven umetniški vpogled v tragedijo požiga vasi in trpljenje ljudi, ki jo že 75. leto zapored briše čas.

Kruto maščevanje za vojni zločin

Po zgodovinskih pričevanjih so partizani 3. bataljona Južnoprimorskega odreda 2. Februarja 1944 iz zasede napadli motorizirano oskrbovalno kolono nemške policije in italijanskih fašistov pri Dovcah med Komnom in Branikom. Poveljeval jim je Anton Šibelja Stjenka, poznejši narodni heroj. Ob tem je bilo ubitih okrog devetdeset nemških in italijanskih vojakov. Partizani so pobili tudi vse ranjence, ki so obležali, poveljnik Stjenka pa se je zmagoslavno fotografiral na mestu spopada. Mrtva trupla so slekli in sezuli, naložili na tovornjake, polili z bencinom in jih sežgali. Partizani so se po spopadu umaknili, o čemer je pisal tudi tedanji dekan v Črničah v Vipavski dolini Alojzij Novak.

»Danes je nad Rihenbergom sodnji dan. Strašen dim se vali iz sosednje doline, vmes pa poka in grmi orožje. Pravijo, da gori vas sama okrog cerkve in več frakcij po dolini… Partizani pa so pravočasno pobegnili, kakor vedno in jih je sedaj spet polna naša dolina, dokler tudi tu ne bo zgorela kaka vas. Res hudo nas tepe Bog po ljudeh.«

Po pripovedovanju domačinov naj bi nekemu vojaku uspelo pobegniti v Trst, kjer je poročal o surovosti partizanskega početja. Ravno domnevno partizansko izživljanje nad trupli italijanskih in nemških vojakov, ki bi ga lahko uvrstili pod vojni zločin, pa naj bi bil povod za tako grozljive povračilne ukrepe okupatorskih sil. Znana partizanska taktika za mobilizacijo civilnega prebivalstva v svoje vrste.

Uredništvo