(FOTO) Začelo se je urejanje Jernejevega kanala v Seči, brezplačnih privezov ne bo več

Fotografije: Občina Piran, JP Okolje PIran

Kanal svetega Jerneja v Seči, ki je zaradi zanemarjenosti dolga leta predstavljal nacionalno sramoto, bosta Občina Piran in Javno podjetje Okolje Piran naposled začela urejati. Odstranili bodo potopljene barke ter z lastniki plovil začeli sklepati dogovore o plačilu vzdrževalnine oziroma stroške privezov. 

 

 

V teh dneh začenjajo s čiščenjem degradiranega območja, odstranjevanjem potopljenih plovil in sklepanjem dogovorov o plačilu vzdrževalnine z lastniki privezanih plovil, ki bodo lahko v kanalu ostali najdlje do začetka izgradnje mostovža.

Vrednost nadomestila za vzdrževanje priobalnega območja začasnih privezov bo za plovila krajša od 4,5 metra znašalo letno 345,78 evrov, za plovila do 6,5 metra 613,87 evrov, za ostale barke, ki ne presegajo dolžine 14,5 metra, pa bo razpon letnega nadomestila segal od 613,87 do 2.556,69 evrov.

Z naslova vzdrževalnin bo po napovedih občine Okolje Piran letno dobilo približno 138.000 evrov. S to vsoto bo podjetje krilo stroške odstranjevanja potopljenih in zapuščenih plovil, ki predstavljajo potencialni vir onesnaženja, postavitev ekoloških otokov, iznos odpadnega materiala ter druga vzdrževalna dela. »Projekt je zasnovan tako, da bo samovzdržen in ne bo bremenil občinskega proračuna. V prvi fazi se bo financiral iz vzdrževalnin uporabnikov oziroma uzurpatorjev prostora, kasneje pa iz priveznin,« je izpostavil direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič.

Kanal bo povezoval lesen mostovž

V kasnejši fazi je na področju vodnega dovoljenja načrtovana izgradnja lesene sprehajalne poti z urejenimi dostopi do plovil in opremo za privezovanje. Mostovž bo od kopnega odmaknjen najmanj dva metra, kar bo omogočalo plovilom varno plovbo po sredinskem delu struge.

 

Piranski župan Đenio Zadković je ob tem dodal, da bo okoli 1200 metrov dolga lesena promenada predstavljala dobrodošlo pridobitev zlasti za obiskovalce, saj da bo nudila nadaljevanje pešpoti, ki vodi iz Portoroža prek Lucije in rta Seča do Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Konec oktobra 2020 je bilo v Jernejevem kanalu evidentiranih 243 plovil.

V kanalu na robu Sečoveljskega krajinskega parka bo urejenih 280 privezov za plovila dolžine do 6 metrov. Pravico koriščenja privezov bodo imeli prosilci, ki bodo izpolnjevali pogoje iz razpisa in katerih plovila bodo ustrezala merilom občinskega odloka. Plovila, ki po merah ne bodo ustrezna in ne bodo izbrana na razpisu, bodo morala zapustiti kanal, so sporočili s piranske občine.

Vir: Občina Piran