(FOTO) Vojake na Črnem Kalu pozdravil predsednik države Borut Pahor

Fotografije: MOK

Na mednarodni vojaški vaji Zvezdni vitez 2021, ki poteka tudi na območju Črnega Kala, se urijo enote zračne obrambe Slovenske vojske in Združenih držav Amerike. V dopoldanskih urah jih je obiskal in nagovoril predsednik RS Borut Pahor. Dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

 

 

Med 10. in 21. majem na območju Slovenije, Grčije, Hrvaške in Italije poteka mednarodna vojaška vaja, na kateri se urijo pripadniki pehote, protizračne obrambe, mornarice in letalstva oboroženih sil Albanije, Grčije, Hrvaške, Italije, Slovenije in Združenih držav Amerike. Vaje enot zračne obrambe Slovenske vojske in ZDA so se na območju Črnega Kala začele včeraj, zaključile se bodo v nedeljo, 16. maja.

Pripadnike Lahke raketne baterije zračne obrambe 1. brigade in njihove kolege baterije Patriot 174. ameriške brigade je danes obiskal vrhovni poveljnik obrambnih sil in predsednik države Borut Pahor. Predsednik si je v družbi načelnika Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Roberta Glavaša, odpravnice poslov veleposlanika ZDA Susan Falatko, poveljnika Sil Slovenske vojske, brigadirja Mihe Škrbinca in koprskega župana Aleša Bržana ogledal območje, kjer potekajo vaje, in prisluhnil tako slovenskim kot ameriškim vojakom. Ob tem je izpostavil pomen dodatnih investicij v vojsko, ki vlivajo več optimizma tudi med samimi vojaki.

Sistem zračne obrambe Patriot združuje štiri operativne funkcije, in sicer sistem zvez, poveljevanje in kontrolo, radarski nadzor zračnega prostora in raketni sistem zračne obrambe. Kombinacija vseh teh funkcij zagotavlja koordiniran, varen in integriran mobilni sistem zračne obrambe. Sestavljen je iz šestih baterij, v manj kot eni uri je polno operativen. Operativni doseg raket je odvisen od izvedenke in znaša do 160 kilometrov, doseže višino 24.200 metrov in hitrost do 4.1 MACH oziroma 5062,68 kilometra na uro. Sistem je namenjen zaščiti kritične infrastrukture, kot sta Luka Koper in viadukt Črni Kal.

Vir: Ekopercapodistria.si