(FOTO, VIDEO) Koprska občina praznuje: podelili priznanja in imenovali častnega občana

Častni občan Salvator Žitko in koprski župan Aleš Bržan. Fotografije: MOK

Mestna občina Koper je letošnji občinski praznik obeležila z virtualno sejo, na kateri je podelila najvišja občinska priznanja in nagrade. Ob tej priložnosti je koprski župan Aleš Bržan priznanja za leto 2020 izročil Ingrid Celestina, dr. Mileni Bučar Miklavčič in publikaciji Svetilnik, za leto 2021 pa Stevu Vujiću, Jasni Čebron in Moto klubu Kondor. Po 14. letih je Občinski svet Mestne občine Koper imenoval tudi častnega občana, dr. Salvatorja Žitka.

»Ni bilo enostavno in še vedno moramo živeti s številnimi omejitvami, a si vseeno lahko že čestitamo, da smo s skupnimi močmi in odrekanji skupnost obvarovali pred najhujšim. Obvarovali smo življenja. V dobrem letu, odkar je virus vdrl v naša življenja, smo izgubili le enega občana z boleznijo Covid-19, kar nas postavlja za zgled celi Evropi. Naše orožje v tej bitki je bila disciplina, a zmagale so naše vrednote. Samozavest, solidarnost, delavnost. Preživeli smo, ker živimo v dobri, zdravi in trdni občini,« je ob letošnjem občinskem prazniku dejal Bržan.

Občina je kljub izzivom epidemije zabeležila veliko pomembnih dosežkov, je navedel Bržan. Zaključuje se gradnja nove parkirne hiše Belveder pod Muzejskim trgom, začela se bo gradnja garažne hiše Sonce za objektom Barka ob Ferrarski ulici, s katerima bo mestno jedro pridobilo skoraj tisoč novih parkirnih mest. Omenil je tudi obmorski park med ustjem Badaševice in Žusterno, da nad garažno hišo poteka gradnja novega parka, mladi pa, da so dobili težko pričakovani skate park.

»Postopno, a sistematično zmanjšujemo razvojni razkorak med mestom in podeželjem. Dejstvo, da v Kopru v preteklosti nismo namenjali dovolj pozornosti infrastrukturi podeželja, je ponekod povzročilo zelo zaskrbljujoče razmere. Zato tudi devet novo obnovljenih cestnih odsekov v zadnjem letu še ne pomeni, da si smemo oddahniti. Veliko dela nas še čaka, ne le na cestnem, tudi na kanalizacijskem omrežju podeželja. Tako bomo še letos začeli s finančno najbolj zahtevnim projektom mandata, z izgradnjo kanalizacije v Bertokih, Hrvatinih in na Škofijah,« je še povedal in izpostavil pospešeno reševanje stanovanjske stiske občank in občanov. Poleg obnovljene in dograjene šole v Marezigah občina zdaj dograjuje še prizidek k osnovni šoli v Semedeli, na Škofijah pa napoveduje gradnjo nove šole.

Ingrid Celestina in župan Aleš Bržan.

V filmu Koper praznuje, ki so ga posneli občinarji, je največ pozornosti namenjene nagrajenkam in nagrajencem, ki jih je župan Bržan obiskal v njihovem okolju. Najvišjo občinsko nagrado, Priznanje 15. maj, sta prejela Ingrid Celestina za leto 2020 in Stevo Vujić za leto 2021. Celestina je priznanje prejela za izjemen prispevek k ohranjanju in negovanju kulturne dediščine slovenske Istre, njenega narečja in pisane besede ter za pomemben prispevek pri širjenju in ohranjanju knjižne kulture, Vujić pa za izjemen prispevek na kulturnem in družbenem področju, tako pri ohranjanju istrske tehniške in kulturne dediščine kot pri večanju prepoznavnosti Mestne občine Koper.

Stevo Vujič in Župan Aleš Bržan.

Priznanji z veliko plaketo za leto 2020 sta prejela dr. Milena Bučar Miklavčič za izjemno znanstveno-raziskovalno delo in prispevek k poznavanju oljk, ekonomski prodornosti in kakovostni razpoznavnosti slovenskega oljčnega olja ter za uspešno uveljavljanje prepoznavnosti (slovenske) oljkarske panoge v mednarodnem prostoru in Publikacija za mlade zanesenjake Svetilnik za pomemben prispevek k spoznavanju in širjenju gledališke, dediščinske in umetnostne vsebine obalnih mest in zaledja med učenci drugega triletja osnovnih šol.

Veliko plaketo za svoje znanstveno-raziskovalno delo je prejela. dr. Milena Bučar Miklavčič.

Priznanji z veliko plaketo za leto 2021 sta šli v roke Jasni Čebron za velik prispevek k dvigu bralne kulture in širjenju istrske slovenske književnosti ter izjemen doprinos h kulturni podobi Mestne občine Koper ter Moto klubu Kondor za humanitarno in dobrodelno udejstvovanje znotraj in izven meja Mestne občine Koper ter pomemben prispevek pri ozaveščanju mladih o pomenu prometne varnosti.

Za svojo dobrodelnost so bili nagrajeni tudi motoristi in motoristke MK Kondor. V ospredju je predsednik kluba Stipe Vincek. 

Jasna Čebron z županom.

Po 14. letih je Koper dobil novega častnega občana, dr. Salvatorja Žitka, ki si je naziv zaslužil za pomemben doprinos na področju raziskovanja zgodovine Kopra in Istre, za širjenje znanstvenih spoznanj in vsestransko prizadevanje za sožitje in sodelovanje ljudi različnih narodnih pripadnosti, so pojasnili na koprski občini.

Mestna občina Koper je dobila novega častnega občana, dr. Salvatorja Žitka.

Občina je film Koper praznuje posnela na različnih lokacijah, pri programu sta sodelovala lokalna orkestra Pihalni orkester Marezige in Bend-it! Orchestra, voditeljske niti je prepletala Lorella Flego.

Vir: Ekopercapodistria