(FOTO) Vandali znova uničujejo zidove koprskih stavb

Fotografije: MOK

Potem ko so lani poleti vandali porisali zidove koprske Taverne in Male lože, pa tudi nekaterih zasebnih stanovanjskih objektov v Župančičevi in Čevljarski ulici, so bili pred dnevi spet na delu. Poleg stranskega zidu Pretorske palače in Fakultete za humanistične študije so z grafiti poslikali tudi nekaj objektov na Kidričevi ulici. Koprska občina vandalizem in uničevanje kulturne dediščine ostro obsoja, zadevo je prijavila tudi policiji.

Po informacijah koprske občine so bili vandali na delu najverjetneje v noči na petek. “Stanje na terenu so si že ogledali tudi občinski inšpektorji in evidentirali vse lokacije poslikav. Ugotovili so, da gre povečini za grafite s politično in družbeno kritično vsebino,” sporočajo s koprske občine.

Mestna občina Koper je odstranjevanje stenskih poslikav že naročila Marjetici Koper, piše občinski spletni portal Ekopercapodistria. Ta bo grafite odstranila s peskanjem, paro in biološko razgradljivimi geli, ki veljajo za površinam najbolj prijazno metodo odstranjevanja, po potrebi pa obnovila tudi barvo na pročeljih poškodovanih objektov.

“V koprski občini za grafitiranje kot obliko vandalizma velja ničelna stopnja tolerance. Avtorji grafitov se očitno ne zavedajo, da s svojim ravnanjem uničujejo bogato kulturno dediščino mesta, na katero bi morali biti vsi izredno ponosni. Občina bo zato tudi v tem primeru zoper neznanega storilca podala predlog za kazenski pregon. V skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru je za kršitev pisanja ali risanja po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, na katerih ni dovoljeno risati grafitov, predvidena globa 208,64 evra, za dejanja, storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pa globa najmanj 834,58 evra,” navajajo koprski občinarji.

Za pomoč prosijo tudi občanke in občane, ki lahko vsako tako dejanje vandalizma prijavijo operativnemu centru Občinskega redarstva MOK na brezplačno številko 080 4449 ali številko 041 627 286 oziroma na naslov [email protected].

Vir: Ekopercapodistria