(FOTO) V Braziliji postavljajo največji kip Jezusa Kristusa na svetu

Fotografije: Twitter, Instagram

V brazilskem mestu Encantado nastaja nov kip Jezusa Kristusa, ki bo v višino meril kar 43 metrov in s tem bo presegel slavni kip iz Rio de Janeira. Vse skupaj se nanaša na legendo nekega staroselca, ki se mu je, medtem ko je prečkal reko Taquaro na jugu Brazilije, prikazala človeška postava v belem. 

 

Kot je dejal očividec, naj bi bila postava “začarana” oziroma “encantado”, kot se temu reče v portugalščini. In na tem “začaranem” kraju naj bi v bližnji prihodnosti stal mogočni Kristusov kip, ki bo po predvidevanjih visok 43 metrov in širok 36 metrov, s čimer bo, kot že rečeno, celo presegel od svojega “vzornika”, sicer svetovno znane upodobitve Kristusa Odrešenika, v katerega zavetju se razprostira eno največjih velemest sveta – Rio De Janeiro, poroča Družina.

Gre za mestece z okoli 22 tisoč prebivalci, ki so ga leta 1915 ustanovili italijanski priseljenci, postavitev gromozanskega kipa pa naj bi bila sad zaobljube, s strani lokalnih družin izpred desetletja. Boga so namreč prosile, da reši bolnega someščana. Projekt sicer vodi podjetnik Rafael Fontana. Obenem je tudi znano, da je lokalni duhovnik, ob stoti obletnici ustanovitve mesta, vernike spodbudil da naj ta pomemben jubilej posebej počastijo prav s postavitvijo Kipa.

Nekdanji župan Adroaldo Conzatti je predlog tudi sprejel. Dejal je, da namerava postaviti kip, in da bo ta presegel že stoječi Kristusa Odrešenika. Conzatti je projekt pričel uresničevati leta 2019. Ob tem pa je bilo ustanovljeno tudi združenje “Amigos de Cristo” (Kristusovi prijatelji). Združenje se je tudi lotilo načrtovanja projekta, zlasti pa zbiranja potrebnih finančnih sredstev, družine, ki so dale zaobljubo, pa so dale na razpolago svoja zemljišča  “Morro das Antenas” (na Griču Aten).

Jezusov kip v že omenjenem brazilskem velemestu je sicer visok 30 metrov, pod njim pa je osemmetrski podstavek. “Cristo Protetor de Encantado” oziroma po slovensko – Kristus, varuh Encantada, bi utegnil biti celo največji Kristusov kip na svetu. Kriteriji za meritev tovrstnih kipov namreč niso povsem poenoteni. Doslej je za največjega veljal kip Kristusa kralja v poljskem kraju Swiebodzin, ki v višino meri 36 metrov, na drugem mestu pa se je nahajal “Cristo de la Concordia” v Boliviji, v kraju Cochabamba, ki v višino meri 34,20 metra, a je ta postavljen na podstavku, ki v višino meri šest metrov, kar skupno v višino znaša preko 40 metrov.

Zanimivo pa je tudi to, da so stroški postavitve novega kipa izjemno nizki in bi načeloma morali znašali okoli  880 tisoč evrov, a bo dejansko trikrat manj, kar je okoli 330 tisočakov, denar pa bodo darovale lokalne družine in podjetja. Znano pa je še, da bo v kip vgrajeno dvigalo, ki bo turiste popeljalo na razgledno ploščad. Kot pravijo lokalni prebivalci, je upodobitev simbol njihove vere in hvaležnosti, za uspešen razvoj lokalnega mesta in skupnosti. Je tudi simbol verske prenove. Obenem jih je kip naučil, da lahko s skupnimi močmi opravijo velika dela.

Domen Mezeg/Nova24TV