(FOTO) Ureditev parka na Muzejskem trgu bo stala 2,2 milijona evrov

Urejanje parka na Muzejskem trgu. Fotografije: MOK

Ploščad nad parkirno hišo Belveder so pred dnevi zasedli gradbeni stroji. S tem se je tudi uradno začela ureditev sodobnega mestnega parka, ki bo končan še to poletje 

 

Koprski občinarji pravijo, da so pri končni zunanji ureditvi trga prisluhnili stanovalcem in namesto novih pozidav zasnovali sodoben mestni park. Pri tem pa, da so upoštevali historični kontekst ter se uskladili z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Večji del trga bo ozelenjen, namenjen bo druženju, sprostitvi po napornem dnevu oziroma različnim aktivnostim. Opremljen bo z dvovišinskimi klopmi in počivalniki iz brušenega belega betona ter z lesenimi sedišči iz sibirskega macesna, iz sorodnih materialov bo tudi druga urbana oprema v parku. Vanj bodo namestili še korita z različnimi avtohtonimi drevesnimi vrstami, v parku bodo tudi grmovnice in trajnice, ki dobro uspevajo v sredozemskem podnebju.

Tlakovani del parka bo imel večji talni vodomet z osvetlitvijo, ki bo predstavljal zvočno kuliso za preglasitev hrupa bližnjega pristanišča, prav tako tri stenske slapove, ki bodo nameščeni ob paviljone za izhod iz parkirne hiše. Paviljoni bodo opremljeni tudi z informacijskimi tablami, ki bodo prikazovale ureditev in namembnost tega prostora skozi zgodovino.

Vrednost naložbe znaša približno 2,2 milijona evrov z vključenim davkom, končno podobo pa naj bi park dobil predvidoma konec poletja.

Vir: Ekopercapodistria