( FOTO) Sanacija piranskega klifa je stala 415.000 evrov

Sanacija klifa pod župniščem. Fotografije: Občina Piran

31. marca je upravna enota piranski občini izdala uporabno dovoljenje za sanirano brežino (klif) pod župniščem v Piranu, sporočajo s piranske občine.

 

 

Spomnimo, jeseni so začeli s sanacijo klifa pod piranskim župniščem. Dela na prepadnem klifu je izvajalo podjetje Eho projekt iz Ljubljane in Feniks + iz Tržiča. Projektant projekta je bil Studio Naris iz Kopra, nadzor pa je izvajalo ljubljansko podjetje Irgo Consulting . Skupna vrednost nujne sanacije je 415.181.02 EUR, od tega je občina prejela 320.339,85 EUR iz državnega proračuna s strani okoljskega ministrstva, natančneje iz sklada za podnebne spremembe.

Dela so opravili alpinisti in gradbinci

Dela na klifu pod župniščem so opravili alpinisti in gradbinci. Za varovanje brežine in protierozijsko zaščito so vstavili 1.285,50 m2 visoko nosilno protikorozijsko zaščiteno jekleno mrežo, ki je zaščitena proti učinkom soli. Mrežo so sidrali v brežino, za kar so potrebovali 232 paličnih sider dolžine med 3-8 metrov, v skupni dolžini 989 metrov in 8 mikropilotov dolžine 10 metrov. Nosilnost sider je od 31 ton do 40,5 tone, mikropilotov pa do 98,00 ton.

Bančna garancija izvajalca del je v primeru izvedbenih del določena v višini 10 let. Nosilnosti mikropilotov in sider je ocenjena na prek 100 let, mreže ter drugi izpostavljeni deli naj bi ob rednem vzdrževanju in čiščenju vzdržali 50 let.

 

Vir: Občina Piran