(FOTO) Premier na vseslovenskem shodu v podporo Ukrajini: Putin je to vojno že izgubil

Fotografije: Nova24TV

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes osrednji govornik na vseslovenskem shodu v podporo Ukrajini, ki ga je na Kongresnem trgu v Ljubljani organiziralo Kulturno društvo Ljubljana – Kijev. Poleg predsednika vlade so na shodu spregovorili še veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Mihajlo F. Brodovič, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin, podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik.

Predsednik vlade je uvodoma dejal, da v Ukrajini, v tem trenutku umirajo ljudje. “Ne umirajo samo vojaki, umirajo civilisti, umirajo žene in otroci. Ruska vojska raketira in bombardira civilne objekte, strelja na civiliste, ki se goloroki zoperstavljajo ruskim tankom. Posnetki današnjega dne so grozljivi. Opogumlja pa pogum Ukrajincev, ki se ponekod goloroki postavljajo pred tanke. To nas spominja na pogumne Slovence v Vipavski dolini pred 30 leti in pol, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo.”

Image

V nadaljevanju je dejal, ko smo Slovenci takrat občutili, da smo enotni in pogumni, smo vedeli, da bomo uspeli. “Rekli smo, mogoče bo trajalo dolgo časa, vendar se nikoli ne bomo predali in na koncu bomo zmagali. In smo.  Vendar se še dobro spominjamo tiste napetosti, groženj, strahu in žrtev v tistih junijskih dneh. Zato vemo, kako se počutijo Ukrajinci in zato smo z njimi solidarni iz srca in jih prosimo, zdržite.”

V govoru je spomnil na včerajšnji dogodek, ko je ruska granata zadela slovenski konzulat v Harkovu. “Pozno ponoči sem govoril z ukrajinskim predsednikom vlade. Povedal mi je, da je ravnokar govoril z ukrajinskim ministrom za zdravje, ki je jokal v telefon, ker je pred nekaj minutami ruska raketa zadela avtomobil, v katerem je bila najboljša in najbolj znana ukrajinska kardiologinja, ki je pred smrtjo rešila življenje ranjenemu ruskemu vojaku v bolnici. Na poti domov jo je zadela ruska granata.” Predsednik vlade je ob tem dejal, da je ruska granata včeraj zadela tudi stavbo, v kateri je bilo ubitih 60 otrok. “Danes smo takšne vesti dobivali praktično ves dan.”

“Torej, v Ukrajini se danes ne borijo le za svobodo, za demokracijo in evropsko prihodnost, borijo se za življenje. Če je ogroženo življenje, je ogroženo vse. Tisti, ki  so v zadnjih dneh prihajali iz Kijeva, so rekli, da jih je nekaj presenetilo.” Polna je tako avtocesta na poti iz Kijeva proti poljski meji, kot tudi del avtoceste, ki vodi od poljske meje proti Kijevu. “Na desettisoče mož in fantov, ki delajo po Evropi, se vrača domov, ubranit Ukrajino. Zadnji podatek je 80.000. V vojni lahko premagaš nekoga, ki se umika in beži, ne moreš pa premagati države, v kateri  jo ljudje iz varnih evropskih mest množično hodijo branit. Zato je Putin to vojno izgubil. Vendar pa je potrebno narediti vse, da bo vojna čim krajša, da pride do pogajanj, da pride do miru in umika ruske vojske iz Ukrajine in, da se vzpostavi mir, v katerem bo mogoče urine kazalce spet vrteti naprej in ne nazaj.”

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju svojega govora predstavil razloge, zaradi katerih je diktator Putin šel v agresijo nad Ukrajino. “Pravi razlogi, da je šel Putin na Ukrajino niso samo to, da se Putin boji evropske Ukrajine, kjer  je svoboda in demokracija, ki bo vplivala tudi na notranje razmere v Rusiji, ampak so razlogi podobni razlogom drugih diktatorjev, ki so začeli vojne v zgodovini. To je nevarno in tega se je treba zavedati. Zaradi tega moramo vedeti, kako pomembno je, da se Ukrajino ubrani in, da se vojna ne razširi.”

Putin je napadel Ukrajino tudi zato, ker ima največje zaloge uranove rude v Evropi, Ukrajina ima največje površine plodne zemlje v Evropi, ima druge največje zaloge titanove rude v Evropi. Ukrajina ima tretje največje zaloge plina iz skrilavcev v Evropi. Ukrajina je tretja po proizvodnji jedrske energije v Evropi. Ampak Ukrajina je pomembna tudi za celotno svetovno civilizacijo. Ukrajina ima druge največje zaloge železove rude na svetu in je tretji največji svetovni izvoznik. Ukrajina ima druge največje zaloge manganove rude na svetu, sedme največje zaloge premoga na svetu.  Ukrajina je na četrtem mestu na svetu po rudnih bogastvih, Ukrajina je na tretjem mestu v svetu po površini črne plodne zemlje, skupaj ima 25 odstotkov te najbolj plodne zemlje na svetu. Ukrajina je trenutno tretji največji izvoznik žit na svetu in ima potenciale, da pridela hrane za 600 milijonov ljudi. Ukrajina je četrti največji izvoznik turbin za nuklearne elektrarne na svetu. Torej, diktatorji so skozi stoletja, tisočletja napadali sosednje države, zato da so pokradli njihova bogastva, zato, da so se krepili. Ko so zavzeli sosednjo državo, so šli naprej. Tisti, ki misli, da je treba Putinu popustiti, da bo pač zavzel Ukrajino in ga bodo po tem sankcije ustavile, se ni nič naučil iz zgodovine. Če Putin zavzame Ukrajino, je po tem na vrsti Gruzija, Moldavija, Baltske države, mogoče še kakšen poseg na Balkanu. Povsod tam, kjer se Evropa ni razširila, kjer ni vzpostavljen varnostni dežnik Nata.”

Ob tem je dodal, če bi Hitlerja ustavili, ko sta skupaj  s Stalinom napadla Poljsko leta 1939, bi do vojne seveda prišlo, vendar ta ne bi trajala šest let in ne bi terjala na desetine milijonov mrtvih, ampak bi bil  diktator zaustavljen na samem začetku za tisočkrat manjšo ceno. “To nas uči zgodovina prejšnjega stoletja, zgodovina tega stoletja, zadnjih desetletjih pa nas uči, če se ne širi prostor miru, demokracije in svobode, če se ne ne širi Evropska unija, se širi nekdo drug. Zato je širitev Evropske unije na vse države na evropskem kontinentu, strateški politični odgovor na trenutni strateški politični izziv.” Ob tem je izrazil veliko veselje v zadnjih dneh, ko vidimo popolnoma spremenjeno Evropsko unijo. “Kar še prejšnji teden ni bilo mogoče, je danes mogoče. 27 držav članic Evropske unije je v tem odzivu enotnih , enotni smo v zavezništvu Nata.” Ob tem je spomnil, da nobena zveza ni idealna, da je polno sporov in problemov, a vse to je sedaj postavljeno v oklepaj in  stojimo trdno skupaj. “To je daleč največje upanje in garancija za mir v prihodnje. Daleč največja garancija, da se vojna ne razširi, daleč največja garancija za to, da  se tudi na naših tleh  ne bi ponavljali prizori, kot smo jih bili deležni leta 1991. Zato s tem, ko pomagamo Ukrajini, da se ubrani, branimo tudi Slovenijo, branimo  Evropo, branimo evropski in svetovni  mir in  prihodnost sedanjih in prihodnjih generacij. Mi bomo naredili vse, da bomo pri tem uspešni.”

Premier se je ob koncu svojega govora zahvalil udeležencem vseslovenskega shoda. “Naredimo v teh ukrepih pomoči vse, kar zmoremo.” Zahvalil pa se je tudi za številna pisma in sporočila. Dejal je, da prejema številne klice tistih, ki želijo neposredno pomagati beguncem iz Ukrajine, da se javljajo tudi prostovoljci. “Takšne enotnosti ne v Sloveniji ne v Evropi v zadnjih desetletjih ni bilo. Vztrajajmo na tem, da pomagajmo Ukrajincem, bodimo z njimi sleherni trenutek. Ta agresija se lahko vleče nekaj časa, ruski vojaški stroj ni tako idealno močan, kot si nekateri predstavljajo. Ni pa to tudi papirnati tiger.” Ob tem je spomnil, da moramo v tej solidarnosti in pomoči vztrajati in čez nekaj dni ne pozabiti na vse.  “Naredimo vse, kar je v naši moči, da Ukrajina zdrži, ker Ukrajina se bori tudi za nas. Hvala za podporo. Bog živi Slovenijo. Slava Ukrajini!”

Image

Vir: Demokracija, C.R.