(FOTO) Požrtvovalni slovenski gasilci že četrti dan gasijo požare v Severni Makedoniji

Fotografije: Uprava RS za zaščito in reševanje
Slovenski konvoj z 48. pripadniki in 17. vozili, ki je v sredo krenil na pomoč Severni Makedoniji, ki se bori z obsežnimi požari, je v četrtek ob sedmih zjutraj prispel na mejo s Severno Makedonijo. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da je bila pot nemotena, pri tranzitu jim je bilo namreč tudi s strani Hrvaške in Srbije zagotovljeno policijsko spremstvo. Na makedonski meji jih je sprejel generalni direktor severnomakedonske policije Bekim Maksuti.

Konvoj se je nato z meje odpravil proti kraju Berovo, kjer imajo urejeno bazo in hotelsko nastanitev. Prva ekipa gasilcev je takoj začela z gašenjem večjega požara v bližini, ki se razprostira na 15-kilometrski liniji.

Morda je slika naslednjega: stati, ogenj in na prostem
Danes je četrti dan, kar slovenska enota na zelo razgibanem in hribovitem področju pomaga državi v težavah. Sodelujejo z mednarodnimi enotami iz Avstrije, Bolgarije, Romunije in lokalnimi gasilci, ki skupaj uspešno premagujejo požare ter skrbijo za varstvo pred požari v tamkajšnjih vaseh. “Razmere za širitev požara so še vedno zelo neugodne. Veter ves čas spreminja smer, temperature pa so visoke, nad 35 stopinj Celzija,” so sporočili danes in še da je relativna vlažnost nizka, območje pa gosto poraščeno pretežno z borovim gozdom in cipresami.
Morda je slika naslednjega: zračno plovilo in na prostem
Morda je slika naslednjega: 2 osebi
Današnji jutranji polet slovenskih gasilcev, na katerem so izvedli oceno požarišča iz zraka.
Morda je slika naslednjega: 1 oseba in stati
Morda je slika naslednjega: 5 oseb, ljudje stojijo, na prostem in besedilo, ki pravi »GASILC NA ZA«
Uprava RS za zaščito in reševanje je na svojem Facebook profilu izrazila hvaležnost gasilcem, ki izkazujejo svojo požrtvovalnost in skrb. Gasilci prihajo iz PGD Nova Gorica, PGD Šempeter pri Gorici, PGD Dornberk, PGD Log pod Mangartom, PGD Bovec, PGD Tolmin, PGD Podbrdo, PGD Kobarid, PGD Kanal, PGD Pivka, PGD Postojna, PGD Komen, PGD Ilirska Bistrica, PGD Knežak, PGD Vrbovo, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Babiči, PGD Hrvatini, PGD Dolga vas – Kočevje, Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter iz Gasilske brigade Koper.
Morda je slika naslednjega: cesta, nebo in narava
Morda je slika naslednjega: na prostem
Morda je slika naslednjega: na prostem
Morda je slika naslednjega: ogenj in na prostem
Morda je slika naslednjega: nebo in narava
Spletno uredništvo