sreda, 24 julija, 2024
Doma Obala (FOTO) Na Pomjanu otvorili mrliško vežico, razgledno ploščad in sanirano cesto

(FOTO) Na Pomjanu otvorili mrliško vežico, razgledno ploščad in sanirano cesto

Fotografije: MOK

Mestna občina Koper je po sanaciji dela ceste med Rojci in Pomjanom, ki jo je ob lanskem deževju odnesel zemeljski plaz, tam ponovno vzpostavila dvosmerni promet. Novo podobo imata tudi razgledna ploščad in mrliška vežica na Pomjanu, ki ju je občina uredila v sklopu participativnega proračuna. Krajevna skupnost Šmarje je ob današnjem odprtju pripravila odprtje, ki se ga je udeležil tudi koprski župan Aleš Bržan.

 

Cesta med zaselkom Rojci in Pomjanom, ki je bila zaradi zdrsa zemljine in večjih poškodb od lanskega decembra zaprta za promet, je znova prevozna. Obnovitvena dela so sklenili pred nekaj dnevi, delavci so morali izkopati del brežine in vozišče zamakniti v notranjost. Površino so utrdili, uredili odvodnjavanje, postavili pa so še robnike in cesto asfaltirali.

Morda je slika naslednjega: drevo, narava in cesta

Nova pridobitev je na novo urejena razgledna točka z idiličnim pogledom na Koprski in Tržaški zaliv, ki so jo sklopu participativnega proračuna za leto 2020 predlagali in izglasovali občani. Zaradi varnosti obiskovalcev so postavili ograjo in hkrati razširili tamkajšnje parkirišče.

Morda je slika naslednjega: na prostem in drevo

Obnovljena je tudi bližnja mrliška vežica, ki je bila stara več kot 100 let, prav tako je to projekt izglasovan v sklopu participativnega proračuna.  Delavci so utrdili podporne zidove in nasuli gramoz. Uredili so še notranjost kapelice, jo prekrili, postavili nova vrata in okno ter tako poskrbeli za nov vhod.

Morda je slika naslednjega: opečni zid in na prostem

Za obe naložbi skupaj je občina odštela nekaj več kot 40.000 evrov.

Morda je slika naslednjega: na prostem in drevo

Spletno uredništvo, vir: Ekopercapodistria