(FOTO) K zdravniku na novo lokacijo

Fotografije: MOK

Potem ko je pred dvema letoma v prvem nadstropju stanovanjsko-poslovnega kompleksa Zeleni park 2 pod eno streho združil vse storitve razvojne ambulante, je Zdravstveni dom Koper od danes bogatejši za dodatnih 1800 kvadratnih metrov površin. V njih je dovolj prostora za selitev ambulant fizioterapije, ultrazvoka, dispanzerja za ženske, antikoagulantne ambulantne ter Zdravstveno vzgojnega centra in Centra za duševno zdravje odraslih, ki so doslej delovali na različnih lokacijah v mestu in okolici.

 

Nove prostore v stanovanjsko-poslovnem kompleksu Zeleni park 2 sta s slavnostnim prerezom traku danes namenu predala koprski župan Aleš Bržan indirektor Zdravstvenega doma Koper Igor Hrvatin.

Koprski župan Aleš Bržan in direktor ZD Koper Igor Hrvatin.

»Za kakovostno in celovito zdravstveno oskrbo naših občank in občanov ter drugih uporabnikov je potrebno dvoje – zdravnikom in medicinskemu osebju zagotoviti najboljše možne delovne pogoje in opremo ter jim ob tem nuditi tudi vso potrebno podporo, uporabnikom pa na enem mestu zagotoviti čim več različnih storitev, od zdravstvene nege in pomoči, do strokovnega posvetovanja in preventivnih programov,« je v svojem nagovoru pojasnil Bržan. To je po njegovem mnenju tudi osnovno vodilo občine pri iskanju najustreznejše lokacije za nov zdravstveni dom, ki bi lahko v prihodnje uredili na območju za Barko.

»Konec leta 2019 nam je koprski župan obljubil, da bo občina zagotovila dodatne prostore in svojo obljubo je izpolnil. Želim si, da bi se uresničila tudi tista o novem zdravstvenem domu oziroma centru, ki bi pod eno streho združeval vse programe in dejavnosti, tako kurativne kot preventivne,« je ob odprtju novih prostorov izpostavil direktor ZD Koper Igor Hrvatin.

Potrebe po kakovostni in dostopni zdravstveni oskrbi so vse večje, vendar jim v koprskem zdravstvenem zavodu skušajo slediti. Veseli so, da so uspeli pridobiti program Centra za duševno zdravje odraslih, ki je predvideval osem novih zaposlitev, v prihodnje se nadejajo vzpostaviti še Center za duševno zdravje otrok. Kot uspeh si štejejo tudi pridobitev polnega programa ultrazvoka, ki so ga zdaj izvajali le dvakrat tedensko, združitev obeh dispanzerjev za ženske, v prihodnje pa si želijo nadgraditi še program fizioterapije. »Delamo tudi na strokovnem kadru, ki ga povsod primanjkuje, saj je ta ključen za zagotavljanje celostne in kakovostne zdravstvene oskrbe za naše občane in uporabnike.«

Zadovoljstva nad novo pridobitvijo ni skrivala niti strokovna vodja ZD Koper dr. Ljubica Kolander Bizjak, ki v združevanju vidi številne pozitivne učinke: »Selitev zdravstvenih programov na enotno lokacijo pomeni boljše logistične pogoje, lažja nadomeščanja v primeru odsotnosti, pa tudi več strokovnosti, saj se na skupni lokaciji medicinsko osebje dnevno srečuje, si izmenjuje izkušnje, mnenja, se med seboj posvetuje. To je ključno za napredek v naši stroki.« Ob tem je izpostavila program Centra za duševno zdravje odraslih, ki bo prinesel povsem drugačno, bolj celostno obravnavo pomoči potrebnih. Poleg zdravnikov, specialistov psihiatrije, bodo namreč storitve in pomoč nudili še klinični psiholog, psiholog, medicinske sestre, socialna delavka in delavna terapevtka.

Strokovna vodja ZD Koper dr. Ljubica Kolander Bizjak.

Na novi lokaciji bo delalo skupaj 39 zaposlenih, od tega jih bodo v Centru za duševno zdravje odraslih zaposlili osem novih.

Spletno uredništvo, vir: Ekopercapodistria