(FOTO) Izredne razmere v Portorožu

Fotografije: Facebook/Đenio Zadković

Piranski župan Đenio Zadković je zaskrbljen zaradi dogajanja v Portorožu. Tamkaj, da se je v noči na nedeljo odvijala kolektivna zabava mladih, pri tem pa mladina očitno ni spoštovala ukrepov za preprečevanje širitve koronavirusa. Za seboj naj bi prav tako puščali smeti.  Zahvalil se je vsem za obisk, državi za bone, mladini pa ponudil še nekaj nasvetov.

 

Morda je slika naslednjega: body of water

Županov zapis, ki ga je objavil na facebooku, objavljamo nelektoriran.

Vem, Piran je lep, Portorož ravno tako in zato ljudje množično obiskujejo naše kraje, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Da, tu ste dobrodošli. Čisto vsi. Nimam nobenih predsodkov in to želim tudi sporočiti širši javnosti: lani so nam sezono rešili slovenski gostje, saj je statistika pokazala, da je običajno razmerje 75% tujih in 25% domačih gostov, kriza obrnila v prid domačim gostom v skoraj enakem procentualnem razmerju. Rad bi se zahvalil tudi državi, ki je imela posluh za naše težave in nam je z uvedbo bonov tudi delno omogočila preživetje.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, obleka in outerwear

Danes, že od ranega jutra prejemam klice iz vseh strani, češ, da je zadeva eskalirala in da imamo na plaži v Portorožu izredne razmere, saj, da je bilo ponoči ogromno mladih na ‘kolektivnem žuru’, varianta, da se Zrče lahko skrije. 15 delavcev JP Okolje je plažo čistilo od 5.00 do 8.00 ure zjutraj, da bi lahko gostje obiskali in uživali čisto, urejeno in varno plažo.
Morda je slika naslednjega: body of water
Morda je slika naslednjega: cesta in ulica
V četrtek, 17. junija smo na občini organizirali varnostni sosvet ravno na to temo in ugotavljali, da bo letošnja poletna sezona precej podobna lanski, zato smo se skušali organizirati, tako s policijo, civilno zaščito in drugimi pomembnimi akterji na področju varnosti, še preden se zgodi kaj nepričakovanega. Pa se je zgodilo.
Morda je slika naslednjega: na prostem
Morda je slika naslednjega: body of water
Evalvirali smo tudi ‘izolske ukrepe’, saj pripravljamo točko s predlogi ukrepov, ki bo umeščena na naslednjo občinsko sejo. Nismo želeli v smer skrajnih ukrepov, tako kot v Izoli, a se je po včerajšnjem dogodku na plaži zadeva drastično spremenila. Jutri bo ponovno sklican krizni štab, kjer se bomo za varnostne ukrepe dogovorili in jih začeli preventivno uvajati, saj moramo zagotoviti red in mir.

Spoštovani mladi, vljudno prosim :

– bodite spoštljivi in obzirni do ljudi, ki tu živimo
– bodite spoštljivi do gostov, ki so tu na dopustu
– spoštujte naše morje in okolje
– bodite zmerni v konzumiranju alkohola
Opis slike ni na voljo.
Ne želim biti patetičen in ne želim moralizirati, saj smo bili mladi tudi mi. Razumem vas. Želim vam lepo in zabavno mladost, a vse ima neko mejo sprejemljivega. Mladi teh generacij ste še posebej ekološko ozaveščeni, zato vas vljudno prosim : ko naredite nekaj dobrega, pozabite. Ko naredite nekaj slabega, o tem razmišljajte.

 

Uredništvo