Festival ljubiteljev Malvazije 2018

Slovenska Istra vabi na pokušino malvazije

Društvo vinogradnikov slovenske Istre letos pripravlja jubilejni 20. Festival Malvazija 2018, katerega so prvič organizirali že davnega leta 1998. Letošnji, ki poteka pod sloganom ”žlahtni okus malvazije”, se bo pričel danes ob 15. uri s svečanim odprtjem festivala, ki ga bo spremljal kulturni program.

Festival je odprt za javnost, vsako leto pa ga obišče več tisoč domačih in tujih obiskovalcev. Tako boste lahko tudi letos v kongresnem centru Hotela Slovenija v Portorožu od 16. ure dalje poskušali malvazije 60 vinarjev iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije. Ob enem bo potekala tudi strokovna delavnica.

Vsako leto komisija tudi podeli priznanja najboljšim

Jutri se bo dogajanje pričelo ob 11. uri s Pozdravom malvaziji, kot vsako leto, pa bo tudi letos strokovna komisija izbirala med prijavljenimi malvazijami, razdeljenimi v pet kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane in s preostankom sladkorja.

Začetek zgodbe slovenske malvazije so zgodovinarji izsledili nazaj v 13. stoletje, ko so iz Italije v Slovenijo prvič prinesli to vinsko trto. Ta je več kot pol tisočletja kasneje tako zelo zaznamovala to okolje, ob enem pa je postala tudi dominantna vinska vrsta na tem območju. Malvazija je znana po svoji diskretni kislosti. Vino je svetlo rumenkaste zlate barve ampak le v primeru, če so se trte nahajale v bližini morja, zato lahko zaradi bližine morja v slovensko-istrski Malvaziji okusite značilen mediteranski okus.

Sebastjan J