Fedriga: Dovolj je migrantov z Balkana!

Fedriga je odločen ožičiti slovensko zahodno mejo, foto: FJK

Ignoranca slovenske vlade glede varovanja slovenske južne in balkanske schengenske meje še naprej ostaja pod budnim drobnogledom italijanskih politikov.

Prvi med njimi je vsekakor predsednik FJK Massimiliano Fedriga, ki skrbno beleži število migrantov, ki ilegalno prek Balkana, vstopijo iz Slovenije v Italijo.

Z vse večjim številom ilegalnih prehodov notranje schengenske meje, tudi retorika Fedrige postaja vse ostrejša, njegova zahteva po ustavitvi migrantskega toka iz Balkana, tudi z rezilno žico na slovenski meji, pa vse glasnejša.

Problematika vzhodne meje

»Najbolj zaskrbljujoče je, da Slovenija ne spoštuje Dublinske uredbe, ki ureja migracijske tokove.« je situacijo s Slovenijo in njenim pomanjkanjem mejne kontrole komentiral Alessio Edoardo, predstavnik policijskega sindikata.

»Pomankljiv nadzor meje, ki ga “izvaja” Slovenija, je za tihotapce na Balkanski migrantski poti prek Slovenije poslovna priložnost, ki jo ti kriminalci seveda s pridom izkoriščajo.«

Nedavno je bilo razkrito, da je bila vidna političarka Socialnih Demokratov in njihova kandidatka na EU volitvah, vpletena v tihotapljenje migrantov čez Slovenijo, saj jo je pri dejanju zalotila slovenska policija.

»To dodatno obremenjuje že tako okrepljeno a podhranjeno obmejno policijsko enoto na slovensko-italijanski meji. Italijanska vlada je pozvala Evropsko Unijo, naj Slovenijo opomni na njene dolžnosti varovanja balkanske schengenske meje. Vse večje številke migrantov, ki dnevno prihajajo iz Slovenije v Italijo kaže, da pozivi Sloveniji niso bili uspešni, saj slovenska vlada še naprej ignorira problematiko odprte in nezaščitene balkanske schengenske meje.« je problematiko na terenu opisal Edoardo.

»Zaradi vse večje problematike z migranti v FJK, pozivamo k hitrim in trajnim ukrepom za ustavitev tega ilegalnega toka iz Slovenije v Italijo.«je podporo nameri zapiranja slovensko-italijanske meje še izrazil Edoardo.

Trenja zaradi migrantov tudi znotraj Lige

Napoved o ustavitvi migrantskega toka iz Slovenije, je ob obisku Trsta (klik) napovedal tudi Matteo Salvini, italijanski notranji minister. Napoved je prišla po številnih pozivih predsednika FJK Massimiliana Fedriga.

Če mnogi Salviniju očitajo populizem brez dejanskih ukrepov, pa je njegov strankarski kolega in deželni predsednik Fedriga odločen, da bo zaprl mejo med Slovenijo in Italijo. Kako pomembna je ta tematika zanj, Fedriga namreč na zaprtju slovenske meje gradi svojo nadaljnjo politično kariero v Rimu, kaže tudi njegova kritika notranjega ministrstva, ki ga vodi Salvini.

Slovenska vlada še naprej ignorira problematiko Balkanske migrantske poti. Letos smo v FJK sredi leta zabeležili že prek 1300 ilegalnih prehodov meje, zaradi česar je Furlanija-Julijska krajina postala žarišče italijanskega migrantskega problema. Italijansko notranje ministrstvo ne upošteva naših zahtev po učinkoviti zaščiti meje z dodatnimi policijskimi enotami. Zato me žalosti, da se bomo morali zaradi neučinkovitosti slovenske vlade glede reševanja migrantskega problema na balkanski schengenski meji, za rešitev tega problema vrniti 30 let v preteklost, v čas železne zavese, s postavitvijo rezilne žice na italijanski vzhodni meji.

Massimiliano Fedriga

Fedriga je za doseganje svojih političnih ciljev pripravljen narediti vse. Kritika Salvinija je tako samo še en korak naprej na njegovi poti, s katero poskuša pridobiti dovolj političnega kapitala. S tem bi si Fedriga lahko privoščil ožičiti slovensko mejo, kar bi signaliralo njegovim volivcem, da je za razliko od Salvinija, Massimiliano Fedriga mož svojih besed. Kaj pa bo to pomenilo za Slovenijo, bomo lahko poslušali med izjavami predsednika vlade Šarca ob komentiranju dejanskega ožičenja Slovenije na zahodu.

Uredništvo