Fajonova poziva k amnestiji dijakov, Janša k prevzemanju odgovornosti: Zberite denar in plačajte globe

Protest v Mariboru. FOTO: Twitter

Predsednica SD Tanja Fajon je danes poslala odprto pismo predsedniku slovenske vlade Janezu Janši ter podpredsednikoma vlade Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu. V njem poziva k amnestiji dijakinj in dijakov, ki so v začetku februarja na protestih zahtevali vrnitev v šole in prejeli globe, ker so kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi. Premier se je odzval s tvitom, od stranke SD pričakuje prevzem odgovornosti. 

 

“Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi njene državnosti dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja. To preprosto ni pravično,” je zapisala Fajonov, pa tudi, da “je represija nad dijaki, ki želijo v šolo, napačen pristop”.

Premier Janša ji je na to odgovoril: “Prav je, da stranka SD prevzemate odgovornost za ravnanja, ki ste jih povzročili s svojim javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe. Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe.”

 

Foto: Twitter

 

Image

Uredništvo