Evrovizija: Za tri minute nastopa četrt milijona evrov, stavnice pa kažejo, da bomo Slovenci na zadnjem mestu

Letošnji predstavnici, Ani Soklič, evrovizijske stavnice ne kažejo najbolje. FOTO: Facebook

ROTTERDAM – Na današnji dan evrovizijske stavnice, izjemno priljubljene pri sledilcih tega tekmovanja, Sloveniji napovedujejo zadnje mesto. Stavnice sicer niso vedno zanesljiv pokazatelj, se pa tudi izkaže, da napovedi bolj ali manj držijo. No,  obstaja verjetnost, da bo Evrovizija, ki naj bi se odvijala med 12. in 16. majem v Rotterdamu na Nizozemskem, v primeru, da bo koronavirus izven vsakega nadzora, tudi odpovedana oziroma prestavljena.

 

253 tisoč evrov za tri minute

Kakor koli težko se je znebiti grenkega priokusa ob tem, za davkoplačevalce najdražjemu glasbenemu tekmovanju, da tratimo denar, ko pa se včasih ne uvrstimo niti v finale, ali pa smo tam praviloma uvrščeni srednje do zelo slabo.

Nacionalna televizija si je za predizbor EMA Freš, Emo pred Emo (oddajo iz zakulisja izbora) in Emo 2020 ter odhod na Nizozemsko odmerila četrt milijona evrov. Od tega 132 tisočakov za omenjene tri oddaje, za odhod evrovizijske delegacije in sodelovanje na ESC pa 120 tisočakov.

Kar ni malo denarja, nasprotno. Pomembno je vedeti, da imajo v hiši za izvedbo vseh oddaj na voljo redno zaposlene ljudi, potrebno opremo, prostore oziroma studie in vse to prav tako plačujemo davkoplačevalci.

Za led zaslone, ki so bili po pojasnilih televizijcev najdražji strošek izbora EMA 2020, so za  enajstdnevni najem 170 m2 led zaslonov odšteli 2.600 evrov bruto dnevno, skupaj 29.000 evrov bruto. In kam še je šel denar? Zunanjih sodelavcev, ki so sodelovali pri oddajah, je manj kot sedem odstotkov, pravijo organizatorji. Med njimi je voditelj Klemen Slakonja, ki da je, tako RTV Slovenija, za vodenje izbora prejel 1.500 evrov. Očitno v hiši ni redno zaposlene voditeljice ali voditelja, ki bi Emo zmogel voditi v okviru plače. Sodelujoči glasbeniki so tako ali tako zastonj, ne dobijo niti malice, potnih stroškov, honorarja, skratka nič, so potrdili z javne televizije.

Bomo zadnji? FOTO: Zalonski posnetek ESC

V čigavem interesu je, da Slovenija sodeluje?

Ima vsa ta parada, upoštevajoč socialno situacijo v državi in slabe uvrstitve naših predstavnikov, sploh smisel? Ali ne bi bi bolje, ko bi sledili zgledu Bosne in Hercegovine, ki se Evrovizije od leta 2013 zaradi finančnih razlogov ne udeležuje, ali Črne gore in Mađarske, katerih letos prav tako ne bomo slišali, da bi razmišljali o tem, da se evrovizijskemu tekmovanju, ki je po mnenju mnogih le še parada kiča in neokusa, odpovedali zaradi bolnih otrok, za katere zbiramo zamaške za zdravljenja v tujini, zaradi upokojencev in vseh tistih, ki živijo pod pragom revščine? M. K.  

 

Na stavnicah je trenutno na prvem mestu Islandija, s pesmijo Think about things.