Evrovizija 2020: Slovenci letos opevamo vodo, Hrvatje veter

Damir Kedžo s petimi spremljevalnimi pevkami. FOTOGRAFIJA: Zaslonski posnetek, HRT.

ZAGREB – Na letošnjem izboru za pesem Evrovizije, hrvaški Dori, je bil, tako pravi glas ljudstva, najboljši 32 – letni Damir Kedžo. Naša predstavnica Ana Soklič je od hrvaškega kolega starejša štiri leta, oba sta pela v maternem jeziku, njuni žalostinki pa sta za las premagali 17-letnici.

 

17-letna Mia Negovetić je kljub mladosti na Hrvaškem prepoznavno pevsko ime, cenjena je tudi med svojimi kolegi. FOTOGRAFIJA: Zaslonski posnetek/HRT

Naša drugouvrščena Lina Kuduzović je pela v angleškem jeziku, prav tako njena hrvaška sovrstnica Mia Negovetić, ki se je predstavila s pesmijo When it comes to you. Medtem ko je Ana Soklič soavtorica Vode, je Damirju Kedži glasbo in besedilo pesmi Divlji vjetre (Divji veter) napisal Ante Pecotić, avtor, ki piše pesmi za najboljše hrvaške vokaliste in vokalistke.

Prve reakcije hrvaškega poslušalstva in gledalstva so bolj razdeljene, kot so bile po EMI, ko je med 12. pesmimi zmagala Voda, nekateri menijo, da je bila med 16. sodelujočimi najboljša izbira “veter”, spet drugi pravijo, da je vse skupaj “dno dna”.

Ni dvoma, da sta Sokličeva in Kedžo izjemna pevca, katera pesem oziroma interpretacija vam je bolj všeč, precenite sami. Kdo pa bo prepričal evrovizijsko občinstvo, bo znano med 12. in 16. majem, ko bo v Rotterdamu na Nizozemskem polfinale in finale Evrovizije. M. K.